Külföld

Óvatosságra intette Trumpot a CIA igazgatója

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 11. 30. 09:59

Az iráni nukleáris megállapodás felbontása fegyverkezéshez vezetne a Közel-Keleten – véli John Brennan.

A CIA igazgatója arra figyelmeztette Donald Trumpot a BBC-nek adott interjúban, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha felbontaná az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, ahogyan azt a kampányában ígérte.

Az évekig tartó tárgyalások után 2015-ben aláírt egyezmény felbontása John Brennan szerint azzal járna, hogy a Közel-Keleten felgyorsulna a nukleáris fegyverkezés üteme.

Ez olyan fegyverkezési programhoz vezethetne Iránban, amely a régió más országait is saját programjaik felfuttatására sarkallna

– vélekedett a jövő januárban távozó igazgató.

Brennan arra is figyelmeztette Trumpot, hogy legyen óvatos a Moszkvából érkező ígéretekkel. Azt mondta, arra nem tud válaszolni, hogy az elnökválasztási kampányt befolyásolták-e olyan hackertámadások és szivárogtatások, amelyek hátterében az orosz állam áll, de azt megerősítette, hogy voltak ilyen próbálkozások.

Abban ugyanakkor ő is reménykedik, hogy javulni fog a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között, de élesen bírálta Oroszországot, külön kitérve a szíriai katonai beavatkozásra. Azt mondta, Oroszország olyan ország, amely saját nemzeti érdekeit elébe helyezi azon országok lakóinak érdekeivel, amelyekben tevékenykedik.

Reagált arra is, hogy Trump nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta: az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy világháborúban áll az iszlamista harcosokkal. Brennan szerint a leendő elnöknek és stábjának fegyelmezettebben kellene megnyilvánulniuk, különben az ilyen kijelentéseket a szélsőséges szervezetek arra használják fel, hogy iszlámellenesnek állítsák be Amerikát. (Independent)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.