Nagyvilág

Facebook-bejegyzések, amik miatt börtönbe kerülhetsz

Az államfő kutyáján mersz élcelődni, vagy csak helyeselsz, a vezetőt kritizáló üzenetre? Rácsok mögött találhatod magad. Szerencsére nem Magyarországon.

A thaiföldi parlament kedden hivatalosan felkérte kedden a trónörököst, Maha Vadzsiralongkorn herceget, hogy legyen az ország új uralkodója, miután hat héttel ezelőtt meghalt a thai király, a rendkívül népszerű Bhumibol Aduljadedzs. A koronaherceg azonban már közel sem olyan kedvelt figura, mint apja volt.

A nőcsábászként elhíresült trónörökös leginkább botrányairól ismert, de az ország lakosai ezt nem teheti szóvá. Thaiföldön ugyanis a világ legszigorúbb felségsértési törvényei vannak érvényben, és az uralkodót kritizáló emberek komoly büntetésekre számíthatnak. Az új uralkodó tiszteletére a Forbes délkelet-ázsiai tudósítója szép összeállítást készített arról, milyen Facebook-bejegyzések miatt kellett embereknek bíróság elé állnia, évtizedekig tartó börtönbüntetéssel nézve szembe.

Egy 27 éves gyári munkás, Thanakorn Siripaiboon tavaly decemberben azért tartóztattak le, mert szarkasztikus bejegyzést írt Facebook-oldalára a király kutyájáról(!). Eredetileg 37, igen, harminchét évig tartó börtönbüntetés elé nézett, de ezt ügyvédjének végül sikerült félmillió thai bát (négymillió forint) pénzbüntetésre változtatnia. Így csak 86 napig volt rácsok mögött.

Sokkal rosszabbul járt egy 48 éves idegenvezető, aki hat Facebookra kirakott fotó mellékelt „kritikus” bejegyzése miatt egyenként 10 évig tartó börtönbüntetést kapott. Pongsang Sriboonpeng végül azonban „csak” 30 év börtönt kapott, mert büntetését felezték, miután beismerő vallomást tett.

De elég az is, ha valaki csak simán helyesel egy üzentre. Egy negyvenéves nőt azért vették őrizetbe, mert fia egyik Facebookon át kapott privát üzenetére, amiben kritikus megjegyzéseket tett a királyságra, azt válaszolta, hogy „ja”. Patnere Chankijt végül négymillió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik