Nagyvilág

Halála előtt nem sokkal interjút adott az ohiói merénylő

A helyi muszlim közösség elítélte a 11 embert megsebesítő, majd agyonlőtt szomáliai származású diák tettét.

Az ohiói állami egyetem egyik szomáliai származású diákja követett el merényletet hétfőn, az egyetem kampuszán Columbusban. 11 embert megsebesített – autóval gázolta őket, illetve késsel támadt rájuk. Végül agyonlőtték.

A 18 éves Abdul Razak Ali Artannal nemrég az egyetemi újság közölt interjút. Arról beszélt, hogy nemrég érkezett egy közösségi főiskoláról, ahol volt imaszoba, de az új egyetemen nem tudott hol imádkozni, mert muszlimként féltette a biztonságát.

Ha az emberek rám néznek, egy imádkozó muszlimra, nem tudom, mit gondolnak, mi fog történni?

– tette fel a kérdést. Akkor azt mondta: nem hibáztatja az embereket azért, ahogy a muszlimokra tekintenek, a média az, ami negatív színben tünteti fel őket. A logisztikai menedzsmentet tanuló fiatal hozzátette: „meglehetősen félt”, de végül Istenre bízta magát, elment a sarokba és egyszerűen imádkozott.

A közösségi főiskolán, ahol Artan tanult, a kommunikációs vezető elmondta, hogy a fiú kiváló eredménnyel tanult, nem volt vele probléma. Tanulmányai mellett egy barkácsáruházban dolgozott, ott kedves embernek ismerték, aki mindenkivel szóba állt.

A merénylő családjával együtt 2014-ben érkezett az Egyesült Államokba, Szomáliából Pakisztánon keresztül. Az Ohióban élő szomáliaiak közösségének egy tagja elmondta: a család megdöbbent a fiú tették, akinek anyja nemrég még gyermeke tanulmányi eredményeivel büszkélkedett.

Artan egyébként nem sokkal a támadás előtt arról írt Facebook-oldalán, hogy felháborították a mianmari muszlimok ellen elkövetett támadások – a kínzások, erőszak és gyilkosságok miatt betelt nála a pohár.

A helyi muszlim közösség vezetői sajtótájékoztatón ítélték el a diák tettét. Azt mondták, imádkoznak a sérültek mielőbbi felépüléséért. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik