Nagyvilág

Menedékkérők befogadását javasolta egy ukrán miniszterhelyettes

Szerinte ezzel lehetne jelezni az Európai Uniónak, hogy készek szolidaritást vállalni. Nem mindenki díjazta az ötletet.

Ukrajna önként vállalhatná az Európai Unióba érkező menedékkérők egy részének befogadását, cserébe az ukrán állampolgárok uniós vízummentességéért

– vetette fel az ukrán igazságügyi miniszter helyettese Facebook-oldalán. Szerhij Petuhov úgy vélte: ezzel komoly jelét adnák a szolidaritásnak az európai problémák közös megoldásában.

A miniszterhelyettes ötletén sokan felháborodtak. Voltak, akik arra mutattak rá, hogy Ukrajnának az is gondot okoz, hogy saját belső menekültjeiről gondoskodjon, akik az Oroszország által megszállt Krím-félszigetről vagy a fegyveres konfliktus sújtotta keleti országrészből költöztek az ország más régióiba.

Az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője, Ihor Moszijcsuk kijelentette: kezdeményezni fogja Petuhov leváltását. Az állami határőrszolgálat egyik munkatársa pedig emlékeztette a miniszterhelyettest, hogy Ukrajnának másfél millió belső menekültről kell gondoskodnia.

Ukrajna egyébként abban bízik, hogy az év végéig megkapja az uniós vízummentességet, a menedékkérők befogadása nélkül is, miután teljesítették az összes feltételt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik