Nagyvilág

Felháborodás a náci turmix miatt

Mogyoróvaj, méz és horogkereszt hozzáadásával készült.

Egy vásárló eléggé megdöbbent, amikor belépett az egyik londoni metróállomáson található Nincomsoup nevű kávézóba, és meglátta a kínálatot.

Pontosabban egy terméket: egy proteines italt,

amelynek Nutzy a fantázianeve, és amelyet ízléses horogkereszt díszít.

Először tán azt gondolhatta a kedves vevő, hogy csak a hinduizmus ősi jelképét, a szvasztikát látja a palackon, de mivel a mogyoró (angolul: nut) miatt Nutzy-nak nevezett smoothie-t nácinak ejtik, kétség sem volt afelől, hogy valóban a német nemzetiszocialista mozgalom – jobb helyeken nem igazán kedvelt – szimbóluma díszíti a turmixot.

twitter.com/y2k
twitter.com/y2k

Mint az a Mirror cikkéből kiderül, a vásárló jelezte az üzletben, hogy szerinte kifogásolható a – többek között mandulatejet, mogyoróvajat, banánt és mézet tartalmazó – csemege csomagolása. Az üzletvezető elmondta, hogy

a Nutzy pusztán a mogyoróra utaló szóvicc, de arra nem adott magyarázatot, hogy ha nincs köze a nácihoz, akkor mi a búbánatért van rajta horogkereszt.

Értetlenkedett, hogy egyébként miért zavarja ez a vevőt, aki erre elmondta, hogy a fél családját a nácik irtották ki. Az üzletvezető erre csak annyit mondott, hogy „London szabad város”.

Az antiszemitizmus ellen harcoló Campaign Against Antisemitism szervezet szerint csekély az esélye, hogy véletlen egybeesés lenne a termék neve és a csomagolását díszítő jelkép között, és bocsánatkérésre szólította fel az üzlet illetékeseit.

A tömeges felháborodás nyomán a turmixot eltávolították a kínálatból.

 

Kiemelt fotó: Twitter/y2k7s

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik