Nagyvilág

Az afgán alelnök megverte és elrabolta sporttársát

A súlyos emberijog-sértéseiről elhíresült Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök megverte és elrabolta egy sporttársát egy versenyen, írta a New York Times. Az eset egy buzkasi meccsen történt, amelyet Dosztum szűkebb hazájában, az ország északi részén lévő Dzsauzdzsán tartományban rendeztek meg pénteken.

A buzkasi egy hagyományos afgán – sőt, közép-ázsiai – játék, amelyben lovasokból álló két vagy több rivális csapat egy lefejezett kecsketetemet igyekszik bevinni a másik kapujába.

A megvert és elrabolt játékos Ahmed Iscsi, a Dosztum vezette Dzsunbes párt egyik tagja. A lap értesülése szerint Iscsi bírálta Dosztumot, ez váltotta ki utóbb haragját.

A dpa német hírügynökség az ügyről megkérdezte a dzsauzdzsáni rendőrfőkapitányt, aki azt mondta: az államfői hivatal illetékességébe tartozik az ügy megoldása.

A volt hadúr Dosztum az utóbbi időben egyre elégedetlenebb lett az Asraf Gáni elnök vezette egységkormány működésével. Azzal vádolja Gánit, hogy egyre inkább korlátozza az ő hatalmát, és személyét nem veszi komolyan.

A hatalommegosztásra épülő egységkormányban Abdulla Abdulla a miniszterelnök, aki a vitatott eredményű 2014-es elnökválasztáson alulmaradt Gánival szemben.

Vasárnap több százan követelték Dosztum háza előtt Sibargan városban Ahmed Iscsi szabadon engedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik