Nagyvilág

Putyin személyesen ad orosz útlevelet Steven Seagalnak

Megérte kiállni a Krím megszállása mellett.

Vlagyimir Putyin pénteken személyesen adja át az orosz útlevelet Steven Seagalnak – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az elnöki sajtóhivatal még november 3-án jelentette be, hogy az államfő orosz állampolgárságot adott Seagalnak. A 64 éves filmszínész a küzdősportokat ugyancsak kedvelő Putyin barátja, de Peszkov szerint azért kapott állampolgárságot, mert törekedett annak megszerzésére és „meleg érzéseket táplál Oroszország iránt”.

Seagal akkor is nyíltan kiállt Oroszország mellett, amikor elcsatolták Ukrajnától a Krím-félszigetet. A színész a Rosszijszkaja Gazetának akkor azt nyilatkozta, hogy a megszállás ésszerű lépés volt a félsziget orosz ajkú lakosságának védelmében, és a szevasztopoli haditengerészeti bázis biztosítása szempontjából.

A Kaliforniában felnőtt színész többször beszélt orosz és mongol felmenőiről. Gyakran megfordul Oroszországban, és úgy tudni, egy szeptemberi szahalini látogatáskor mondta, hogy fel szeretné venni az orosz állampolgárságot, hogy több időt tölthessen orosz barátaival.

A Buzzfeed úgy értesült, hogy Putyin azt is felvetette, hogy Steven Seagal legyen Oroszország tiszteletbeli konzulja Kaliforniában, de ez a terv végül nem valósult meg.

Putyin egyébként más nyugati hírességeknek is adományozott már orosz állampolgárságot, köztük van Gérard Depardieu és Roy Jones Jr. amerikai profi ökölvívó világbajnok. Mindketten támogatták a Krím megszállását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik