Nagyvilág
Debrecen, 2015. november 17.
Egy koraszülött gyermek a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egészségügyi hulladékok között halt meg egy koraszülött baba Manchesterben

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 24. 10:18

Korábban a témában:

Az Independent egy titkos belső jelentésre hivatkozva arról ír, hogy komoly problémákat tártak fel a North Manchester General és a Royal Oldham kórházak szülészeti osztályain.

Egy, az életképesség határa előtt világrajött gyermeket például ellátás nélkül, teljesen egyedül hagyott a személyzet:  a csecsemő mindössze két órán át élt, azonban ezt a kis időt egy hulladékok számára fenntartott szobában töltötte.

A Manchester Evening News jut hozzá az elemzéshez, amely elkerülhető halálozásokról és maradandó sérülésekről is beszámol. Az anyag szerint nem megfelelő a személyzet motivációja, nincsenek elegen és ahogyan a már bemutatott eset is jelzi, hiányzik a részvét.

A lap szerint az élve született csecsemő esetében nem volt egy olyan nyugodt hely, ahol egy nővér leülhetett volna a gyermekkel és haláláig vele lehetett volna. Ehelyett a személyzet egy tagja a gyermeket egy mózeskosárba helyezte és az úgynevezett zsilipszobában hagyta egyedül meghalni. A jelentés több tragikus esetről is beszámol: egy gyermek például azért halt meg, mert a személyzet nem azonosította édesanyja ritka vércsoportját. A belső anyag évekig tartó hagyagságról ír, amely a többszöri figyelmeztetés ellenére is fennállt.

Gyenge döntséhozatal, rigid gondolkodás

A súlyos vádakkal illetett NHS Trust tagadta az irat létezését, szerdán pedig arról számoltak be, hogy bővítették a személyzet létszámát az elleátás minődégének javítása érdekében.

A jelentés szerint a gyenge döntéshozatal volt az egyik oka annak, hogy több édesanya és csecsemőik maradandó sérüléseket szenvedtek, de olyan aggasztó, ismétlődő gyakorlatokról is beszámoltak, mint például az alapvető életfunkciók nem megfelelő ellenőrzése és dokumentálása, a kulcsfontosságú laboreredmények figyelmen kívül hagyása. Rigid gondolodásmódról és a személyzet egyszerűsítő hozzálláásáról, illetve a biztonsági eljárások rendszerszintű megsértéséről írnak.

A NHS Trust-hoz több jogi megkeresés érkezett 2010 és 2015 között, mint bármely hasonló intézményhez, az esetek felében édesanyák és csecsemők érintettek, eddig összesen 25 millió fontnyi kártérítést kellett kifizetniük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.