Nagyvilág

2500 eurót kap minden menekült Franciaországban, aki fogja magát, és hazamegy

A francia bevándorlási és integrációs hivatal 2500 euróval (775 ezer forinttal) támogatja azokat a bevándorlókat, akik önként elhagyják Franciaországot és hazatérnek a származási országukba - adta hírül a France2 közszolgálati televízió híradója.

Az önként hazatérőknek járó segély mindig is létezett Franciaországban. A 650 eurós összeget a calais-i menekülttábor felszámolásával párhuzamosan októberben 350 euróval megemelte a kormány, s novemberben további 1500 eurós rendkívüli emelést jelentett be.

A 2500 eurós összeget csak az a nem uniós külföldi állampolgár kaphatja meg, aki 2016. december 31. előtt elhagyja az országot és belegyezik abba, hogy a francia kormány egy éven át figyelemmel kísérje a visszailleszkedését a hazájában.

Az intézkedés jelentős garancia arra, hogy az emberek ösztönzést találjanak a visszailleszkedésre a hazájukban, és ne kerüljenek ismét életveszélybe azzal, hogy embercsempészekre költenek hatalmas összegeket

– mondta Didier Leschi, a bevándorlási és integrációs hivatal igazgatója a francia köztévében.

Az intézkedéssel a francia hatóságok olyan illegális bevándorlókat szeretnének hazautazásra bírni, akiknek elutasították a menedékkérelmét, illetve gazdasági bevándorlóknak számítanak.

A hivatal vezetője szerint elsősorban az afgán állampolgárokat érdekelheti a lehetőség.

Közülük tavaly 19-en, idén pedig 400-an fogadták el, hogy a támogatásért cserébe önként hazautaznak.  

A francia bevándorlási és integrációs hivatal idén eddig 3051 migráns önkéntes hazautaztatását szervezte meg, s arra számít, hogy a jelentős emelésnek köszönhetően az év végéig idén 4500-an hagyják el Franciaországot.

Franciaország sokáig nem számított a bevándorlók célországának, tavaly 80 ezer kérelmet regisztráltak a hatóságok, idén viszont 100 ezerre emelkedhet ez a szám. A többi nyugat-európai országhoz képest mérsékeltebb menekültáradat ellenére a francia hatóságok sokáig nem voltak felkészülve a menedékkérők elhelyezésére, illetve annak elérésére, hogy azok, akiknek elutasították a kérelmét, ténylegesen elhagyják az országot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik