Nagyvilág

Meg tudtam volna ölni a királyt

imagen-sin-titulo

2014. június 2-án Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy I. János Károly megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemond a trónról a fia, Fülöp javára. VI. Fülöpöt 2014. június 19-én iktatta be a parlament.

Fülöp, mihelyt kilépett a parlament épületéből, azonnal lelőhette volna egy orvlövész, uralkodása első perceiben, ahogy a gratulációkat fogadja katonai egyenruhába.

Vagy bárkit a királyi családból, esetleg a miniszterelnököt.

Ugyanis Santiago Sánchez Ramírez egy közeli hotel ablakából, a Villa Real de Madrid 412-es szobájából figyelt és célzott, de nem lőtt. Viszont videóra vett mindent, hallani azt is, ahogy azt mondja:

Ez az a nap, amikor lelőhettem volna a királyt.

A férfinak van fegyverviselési engedélye, a múlt héten állt bíróság elé és gyilkosság előkészítésével és terrorcselekménnyel vádolják, az ügyészség kilenc év börtön kiszabását kérte. Ő azzal védekezik, hogy nem akart gyilkolni, a célja csak a figyelemfelkeltés volt, hogy a királyi család és a politikusok védelme közel sem tökéletes.

Állítja, az elmúlt években 12-szer lett volna alkalma lelőni János Károlyt és 6-szor Fülöpöt.

Összesen 300 hasonló alkalmat rögzített kamerájával, a célpontjai mindig ismert emberek voltak.

VI. Fülöp első célbavételét pontos elmesélte:

Már előző nap elindultam otthonról, a hotelig minden feltűnés nélkül eljutottam az AK-47-esemmel. Ott egy olyan szobát foglaltam le, aminek az ablakából pont a kiérkező, ünnepelni készülő királyi családra láttam. Senki nem kérdezte, mi van nálam.

Azt mondja, a saját adatait adta meg a recepción és készpénzzel fizetett.

Az aznapi ünnepséget a spanyol belügyi tárca biztosította, állításuk szerint fémdetektoros kapukon keresztül lehetett csak bejutni a helyszínre, a király közelébe pedig csak tripla ellenőrzés után lehetett eljutni.

Santiago Sánchez Ramírez azonban mégis simán végezhetett volna VI. Fülöppel.

Az első alkalom mégsem ez volt, hanem nagyjából két évvel előtte, 2012. október 12-én, a spanyol nemzeti ünnepen. János Károlyt az akkori madridi felvonuláson a Palace hotel 432-es szobájából vette célba. Minden gond nélkül feljutott a szobába a Kalasnyikovval, minden gond nélkül lőhetett volna, senki nem vette észre.

Abban az évben nem egyedül ment el a hotelbe, egy komplett hadsereget (valójában színészeket) vitt magával. Több szobát is kivettek és célba vették a teljes királyi családot és több magas rangú politikust is, köztük Mariano Rajoy kormányfőt és az ellenzéki pártok vezetőit is.

Az akkor rögzített videó szerint több puska és pisztoly is volt náluk.

Egy másik alkalommal, szintén ebből a hotelből vettem célkeresztbe a teljes kormányt, bárkit lelőhettem volna, de nem tettem, csak demonstrálni akartam, milyen magasról tesznek az illetékesek a biztonságra.

Az orvlövész a Real Madrid több játékosát (Cristiano Ronaldo, Iker Casillas) is célba vette, illetve a klub elnökét, Florentino Pérezt is, de őket sem akarta lelőni, csak arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire nem védik őket.

Ezek a fegyverek nálam jó kezekben vannak, én nem húztam meg a ravaszt. De ha nem változtatnak a biztonsági előírásokon, lehet, hogy más meghúzza és akkor tragédia történik, mondta.

2014 júliusában fogták el, miután a videókat közzétette az interneten, most kezdődött a tárgyalása.

Kiemelt kép VI. Fülöp beiktatását követően, EPA/Sergio Barrenechea

(El Confidencial, El País, El Mundo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik