Nagyvilág

Történelmet írt a 14 éves, halálos beteg lány: folyékony nitrogénben őrzik meg testét

Egy ritka rákbetegségben szenvedő, 14 éves londoni lány megnyerte azt a pert, amit azért indított, hogy halála után testét folyékony nitrogénbe helyezve lefagyaszthassák. A lány utols kívánsága volt, hogy testét ily módon őrizzék meg, hogy ha egyszer, akár több száz év múlva a tudomány képes lesz erre, ép állapotban feltámaszthassák.

A lányt édesanyja támogatta és hajlandó lett volna kifizetni az eljárás 37 ezer fontos árát, édesapja azonban nem adta beleegyezését. Az eljáró bíró nem sokkal halála előtt személyesen is felkereste a meg nem nevezett fiatalt, aki korábbi levelében azt írta neki:

Még csak 14 éves vagyok, nem akarok meghalni, de tudom, hogy ez fog történni. (…) Nem akarom, hogy a föld alá temessenek. (…) Élni akarok, tovább élni és azt gondolom,hogy a jövőben a tudomány képes lesz gyógyítani a rákot és felébreszteni engem. (…) Szeretném ezt az esélyt megadni magamnak.

A per a lány javára döntött, októberi halála után testét Amerikába szállították és folyékony nitrogénben, mínusz 130 fokon megőrizték.

A per idején a lány apja változtatott korábbi álláspontján és beleegyezését adta lánya utolsó kívánságának teljesítéséhez.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik