Nagyvilág

Tisztogatástól rettegnek az orosz kormányban

A gazdasági miniszter letartóztatása után sokan találgatják, ki lesz a következő.

Eluralkodott a félelem a moszkvai eliten Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter letartóztatatása után – attól tartanak, hogy ez egy tisztogatás kezdete a legfelső szinteken. A Reutersnek nyilatkozó orosz tisztségviselők szerint a minisztériumokban is megfagyott a levegő – évtizedek óta nem tartóztattak le Oroszországban hivatalban lévő minisztert.

Négyszemközt arról beszéltek kormánytisztviselők a hírügynökség újságírójának, hogy több letartóztatás is várható.

Egyikük a szovjet kommunista párt tisztogatásaival hasonlította össze a helyzetet, amelynek áldozatait lelőtték vagy munkatáborba kerültek.

Többen inkább ott hagynák az államigazgatást, de attól tartanak, ez sem mentené meg őket a letartóztatástól.

Azt mondták: Uljukajev letartóztatásának körülményei aggodalomra adnak okot. A minisztert a Rosznyeft állami olajcég székházában fogták el azután, hogy a vállalat vezetője, Igor Szecsin politikai összetűzésbe keveredett Uljukajevvel és más vezetőkkel. A Reuters informátorai szerint Szecsin, Putyin nagyhatalmú embere áll a vád mögött.

Az ügyészség elismerte, hogy a Rosznyeftnek szerepe van Uljukajev ügyében, a vállalat értesítette a nyomozó hatóságot. Kormányzati és rendészeti források szerint a hatóságok hónapok óta együttműködtek Szecsin egyik testőrével, Oleg Feoktisztov volt hírszerző tiszttel, hogy eljárást indíthassanak a miniszter ellen.

Uljukajev házi őrizetben várja a bírósági tárgyalást. Azzal vádolják, hogy kétmillió dollár kenőpénzt fogadott el. Ügyvédje azt mondta: a miniszter tagadja a vádat. Bár nincs bizonyíték arra, hogy Uljukajev ellen alaposan eltervezett leszámolás zajlik, a minisztériumi tisztviselők arra következtetnek, hogy Szecsin többi ellensége is sorra kerül.

Ez egy üzenet a többi miniszter számára. Ha szembeszállsz, te is így fogsz járni

– mondta egyikük.

A Reuters megjegyzi: Uljukajev több más kormánytaggal együtt igyekezett útját állni annak, hogy a Rosznyeft magába olvasszon egy kisebb állami olajvállalatot, a Basnyeftet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik