Nagyvilág

Trump máris találkozik egy külföldi politikussal

Donald Trump megválasztott amerikai elnök csütörtökön New Yorkban a japán kormányfővel tárgyal; Abe Sindzó az első külföldi vezető politikus, aki találkozik a leendő elnökkel.

A japán kérésre létrejött találkozóból, illetve az ott elhangzottakból elemzők Donald Trump várható ázsiai politikájára próbálnak következtetni.  Abe Sindzó a múlt héten az elsők között gratulált – telefonon – a választási győzelemhez is Trumpnak. A japán kormányfő a perui fővárosban, Limában tartandó ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozóra utazik, és New Yorkban megszakítja az útját. Így első kézből értesülhet arról, hogy a megválasztott elnök hogyan látja az ázsiai térség és Amerika leendő kapcsolatait, s egyúttal közvetlenül “lobbizhat” Trumpnál az Egyesült Államok ázsiai szerepvállalása érdekében.

Terjeszkedés

Japánban úgy tartják, hogy az erős japán-amerikai szövetség elengedhetetlen az ázsiai-csendes-óceáni térség békességéhez és stabilitásához. Ám a választási kampányban Donald Trump – ha ezt nem is kérdőjelezte meg, de – felvetette, hogy Washington kivonulhat Ázsiából, és visszavonhatja csapatait Japánból és Dél-Koreából, ha ezek az országok nem járulnak hozzá nagyobb mértékben a védelmi kiadásokhoz, vagyis nem fizetnek többet az amerikaiaknak a védelemért. Ez – elemzők szerint – azt is jelentené, hogy több tere lenne Kínának a terjeszkedésre.

Ám a választási győzelem óta a Trump környezetéből érkező első jelzések azt érzékeltetik, hogy a megválasztott elnök jóval szkeptikusabb Kínával kapcsolatban, mint azt sejteni lehetett. A környezetében lévő és Ázsiával foglalkozó szakértők ugyanis “héják” a Kínával folytatandó politikát illetően. Ázsiai ügyekben illetékes két tanácsadója, Peter Navarro és Alexander Gray a múlt héten a Foreign Policy című lapban közölt cikkben azzal vádolta meg az Obama-adminisztrációt, hogy “hangosan beszél, de közben engedékenyen cselekszik”. Patrick Cronin, az Új Amerikai Biztonság Központja nevű washingtoni agytröszt Ázsia-programjának vezetője szerint Trump “erőteljes, Reagan elnökéhez hasonló védelmi politikát folytat és nagy beruházásokat is végrehajtat majd”.

Okos, fontos

Mindenesetre találkozója Abe Sindzóval az első lehetőség lesz Trump számára, hogy megerősítse: Ázsia változatlanul fontos. Szeretné azonban elérni, hogy ezért a fontosságért tegyenek, azaz fizessenek többet.

Elemzők szerint talán a legfontosabb az lesz, hogy a két politikus személyesen is megismerkedik egymással, és Washingtonban idézik Szuga Josihidét, Abe Sindzó kabinetvezetőjét, aki azt mondta: “mivel ez lesz az első találkozó, a legfontosabb a személyes bizalom kiépítése”. A japán kormányfőről egyébként úgy tartják, hogy rendkívül könnyen szót ért s megbarátkozik külföldi politikusokkal, ha hozzá hasonlóan konzervatív és patrióta nézeteket vallanak. Példa lehet erre az indiai Narendra Modi miniszterelnökkel vagy a volt ausztrál kormányfővel, Tony Abbottal ápolt kiváló kapcsolata. Ezért elemzők szerin Trumppal még szívélyesebb is lehet a kapcsolata, mint a demokrata párti jelenlegi elnökkel, Barack Obamával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik