Nagyvilág

Felejtsd el a tűzijátékokat, mutatunk valami sokkal menőbbet!

Különleges látványban részesülhetnek idén karácsony környékén az orlandói Disney World látogatói: az Intel ott próbálja ki először új generációs, háromszáz drónból álló flottáját, amik különleges karácsonyi műsort adnak elő. Menetelő diótörő katonák, táncoló cukorkák, színváltós, pörgő karácsonyfák: mindez három dimenzióban, apró fényekből, az égen.

A show rendkívül látványos lesz, de az igazi nagy dobás mégis a szoftver. Az Intel mérnökei megoldották, hogy egy intelligens alkalmazás segítségével akár egyetlen ember is irányíthassa az összes drónt – de azt mondják, akár 10.000 kis szerkezetet is lehetne ilyen módon koordinálni. A szoftver abban is segít, hogy pontosan kiszámolja, melyik drónnak hol kell elhelyezkedni, hogy egy adott mintát adjanak ki a fények.

A magyarul kicsit rosszul hangzó, Hullócsillag (Shooting Star) névre keresztelt drónok egyébként egészen egyszerű kis szerkezetek: körülbelül 1,5 km-s hatótávolságban 20-22 percig tudnak repülni, és nem kommunikálnak egymással. Ugyanakkor nagyon könnyűek, darabja mindössze 280 grammot nyom – ez körülbelül egy röplabda súlya.

A technológia még nem tökéletes, például a drónok nem tudnak közvetlenül az őket töltő energiacellákra leszállni, csak valahova környékükre, de az Intel dolgozik az ügyön, és ráadásul sokkal nagyratörőbb terveik vannak a géprajjal, mint amennyi ebből egy égi parádéban játszik. Ugyanezt a szoftvert hegymászás közben eltűnt emberek keresésére és mentésére is lehetne használni, de például magas épületek külső vizsgálatához is hasznosak lehetnének, vagy akár egy egész képernyőt az égre tudnának vetíteni. Viszont amíg ez bekövetkezik, egyre látványosabb parádékra számíthatunk, pedig már az idei is lélegzetelállító.

(TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik