Nagyvilág

Elvtársazna a kínai elnök, de van egy meleg bökkenő

Hszi elnök visszahódítaná az öreg kommunisták kedvenc szavát, amit kisajátított az LMBT-közösség Kína-szerte.

Hszi Csin-ping kínai államfő érdekes kéréssel állt elő: szólítsák őt, meg úgy alapból mindenki a másikat elvtársnak, visszatérve a régi forradalmi időkhöz – írja a New York Times. Mao Ce-tung idején a tongcsi, azaz 同志 elfogadott megszólítás volt, de a mai modern Kínában ez már nehezen működne.

Azonban a modern idők része az is, hogy a meleg közösség kezdte el használni a tongcsit.

A dolog onnan eredt, hogy egy 1989-ben indított hongkongi LMBT-filmfesztivál felvette a Hongkongi Elvtársak Filmfesztivál nevet. Aztán elkezdte a meleg közösség használni az elvtárs szót, ami mára a szolidaritás kifejezése lett közöttük. Már Pekingben is létezik Pekingi Elvtárs Központ, és valóban, nem a párté ez sem.

A Times szerint ha az ember beüti a 同志关系 kifejezést, akkor angolul “meleg kapcsolat” lesz a találat (magyarul is megnéztük, elvtársiasságot kaptunk). Persze a kínai közvélemény egy része nagyon nem örül az elvtárs szó kisajátításának. Pedig ez már annyira mélyen van, hogy a legtöbben nem használják a hivatalos érintkezésben a szót, maximum az állampárt legfelsőbb köreiben.

A legtöbb elemző állítja, hiába jön az utasítás a legfelsőbb körökből, meglehetősen kínos lenne ismét a szót használni a hivatalos érintkezésben. Persze a nagyon központosító Hszi hatalmától sokan tartanak, így a meleg közösség elvesztheti kedves szavát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik