Elkészült a csernobili atomerőmű acélszarkofágja

Négy napig tart, amíg rátolják a sérült reaktorra.
Kapcsolódó cikkek

Befejeződött a csernobili atomerőmű új acélszarkofágjának építése. A szakemberek elkezdték a 36 ezer tonnás acélszerkezet „rátolását” a sérült atomreaktorra.

A 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas szerkezet a világ legnagyobb mozgatható kupolája. Másfélmilliárd euróba került, és várhatóan száz éven át ad majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen.

Az építményt 327 méterrel kell arrébb tolni az erre szolgáló síneken, hogy teljesen befedje a sérült négyes blokkot. Ez várhatóan négy napon át tart majd.

Getty Images Hungary

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka történt. Vegyi- és gázrobbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, tonnaszámra kerülhettek radioaktív anyagok a levegőbe, és a mintegy két hétig égő tűz miatt további veszélyes anyagok szabadultak fel. A sérült blokk fölé először egy ideiglenes vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott és repedések keletkeztek rajta.

A hosszabb távú védelmet nyújtó acél szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek. A költségek fedezéséhez Ukrajna jelentős támogatást kapott az Európai Uniótól, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), és más európai országok mellett Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is. (MTI)