Nagyvilág

Törökország sorsáról tárgyalhatnak az uniós külügyminiszterek

Brüsszeli tisztségviselők szerint nem javítana a helyzeten, ha felfüggesztenék a csatlakozási tárgyalásokat.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn tárgyalhatnak a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások megszakításáról, válaszként arra, hogy a puccskísérlet óta még nagyobb mértékben tér le a demokrácia útjáról Erdogan rezsimje. Konszenzus azonban nincs arról, hogy valóban meglépik-e a tárgyalások berekesztését.

Uniós diplomaták ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy fenn kell tartani a párbeszédet Recep Tayyip Erdogannal, hogy továbbra is fennmaradjon a török hozzájárulás az Európába irányuló menekültáradat korlátozásához és az iszlamista szélsőségesek elleni harchoz a Közel-Keleten.

Hivatalosan nincs napirenden a csatlakozási tárgyalások felfüggesztése, de számítunk arra, hogy lesznek miniszterek, akik ezt felhozzák – mondta egy uniós tisztségviselő a hétfői tárgyalás előtt.

Igaz, hogy rendkívül aggasztó dolgok történnek Törökországban, de fel kell tenni a kérdést, hogy pontosan mit érnénk el azzal, ha most felfüggesztenénk a folyamatot? Min segítene ez? Nyitva kell tartanunk a kommunikációs csatornákat

– közölte. Egy magas rangú tisztségviselő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha Törökország újra bevezeti a halálbüntetést, az fordulópont lesz – ebben az esetben automatikusan megszakítják a csatlakozási tárgyalást. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik