Nagyvilág

Rengetegen megsérültek az afganisztáni német konzulátus elleni öngyilkos merényletben

Több mint százhúsz sebesültje van az afganisztáni Mazari-Sarifban található német főkonzulátus elleni tálib támadásnak, azon túl, hogy az öngyilkos merénylővel együtt hat ember meghalt - közölték pénteken tisztségviselők.

A merénylő robbanószerrel megrakott teherautóval hajtott neki az épületet védő kerítésnek az előző este. Az épületben súlyos károk keletkeztek, és a környéken rengeteg épület ablaka betört. A legtöbb embert üvegszilánkok sebesítettek meg.

Rendőrök elmondták, hogy az áldozatok helyi civilek, a német állampolgárokat mind kimenekítették az épületből. A német külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a külképviselet összes, körülbelül kéttucatnyi alkalmazottja sértetlen, és közölte, hogy

az afgán biztonsági erők és egy német különleges alakulat megfutamodásra kényszerítették az állig felfegyverzett támadókat.

Afgán tisztségviselők azonban azt állították, hogy az öngyilkos merénylő volt az egyetlen támadó.

A támadás elkövetőiként a tálibok jelentkeztek. A szélsőségesek tudatták: a Kunduznál végrehajtott légicsapások civil áldozataiért álltak bosszút, ezért mértek csapást a “betolakodó hitetlenekre”.
November elején az afgán hadsereget támogató amerikai erők légitámadást hajtottak végre az észak-afganisztáni városban, és ebben több mint 30 civil meghalt, köztük gyerekek.

Több mint ezer német katona állomásozik a főkonzulátustól mintegy 10 kilométerre lévő Marmal táborban, csütörtök este onnan riasztottak egy különleges alakulatot a külképviselethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik