Nagyvilág

Önként mérgezik gyerekeiket a csodára váró szülők

Az autizmus, igenis gyógyítható – hirdeti a Genesis 2. nevű, dél-kaliforniai, keresztény szekta. A szervezet azt állítja, kezükben van egy csodaszer, ami a genetikai rendellenesség mellett, több olyan bajra is orvosság lehet, amiről az orvosok azt mondják: gyógyíthatatlan. A szert természetesen bárki megvásárolhatja az „egyház” webshopjából.

Az ABC News és az Eyewitness News egy éven nyomozott az egyház, és az MMS nevű csodaszer után. Kiderítették, hogy az nem más, mint egyfajta ipari hipó, ez azonban nem akadályozza meg a terjesztőit abban, hogy beteg és kétségbeesett emberekre, és talán ennél is rosszabb, autista gyerekek szüleire tukmálják rá a terméket.

Kerri Rivera elég híres az autizmusban érintett közösség szélsőséges részén. Az ő elmélete szerint, minden teliholdkor az autista gyermekek beleiben a paraziták kezdenek pusztításba. Úgy véli, ezek a paraziták a felelősek az autizmusért, és éppen ezért vallja, hogy a betegség a paraziták kiirtásával gyógyítható. Rivera szerint pedig erre a klorin-dioxid vagy MMS a legalkalmasabb, persze csak akkor, ha szigorúan a holdnaptárhoz igazítva, szájon át vagy beöntéssel adagolják, naponta többször is.

A kritikusok szerint meg ez a legveszélyesebb fajta áltudomány, hiszen akár halált is okozhat. Dr. Paul Wang gyermekgyógyász és az Autism Speaks alapítvány alelnöke, a betegség nemzetközi szaktekintélye igyekezett már az alapoktól tisztázni a félreértést:

Paraziták nem okoznak autizmust. És lehet, hogy a hölgy azt mondja, hogy az MMS nem hipó, de az. Ami méreg. Nem kellene senkinek adni, akinek autizmusa, rákja, cukorbetegsége vagy bármilyen egyéb baja van, amiről azt állítják, hogy gyógyítja.

A figyelmeztetések ellenére azonban létezik egy virágzó, leginkább földalatti hálózat, ahol az autista gyerekek szülei megosztják egymással a történetüket, néha fotókkal és videókkal illusztrálva, például arról, hogy a paraziták hogy viselkednek a beöntés után. Egy titkos Facebook-csoport, a „CD Autizmus” például több mint hétezer taggal büszkélkedhet. „Négy hete kezdtem el a beöntéseket a fiamnál. Csak egy trükk: használjatok jó sok olajat.” – írja egyikük. „Duplázhatom a dózist, ha hiperaktív lesz?” – kérdezi egy másik.

Azok, akik biztosra akarnak menni, nem egymást, hanem magát Riverát faggatják. Ő mindenkinek segít, mindössze 100 dollárt kér egy órányi a Skype-os tanácsadásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik