Nagyvilág

Juncker konkrétumokat vár Trumptól

Szerinte el kell felejteni, hogy Amerika az idők végeztéig gondoskodik az európaiak biztonságáról.

Jean-Claude Juncker azt várja Donald Trumptól, hogy mielőbb közölje, mit tervez a transzatlanti kapcsolatokat érintő ügyekben.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az Európai Unióban mindenki szeretné megtudni, az új elnök hivatali ideje alatt miként alakulhat a kereskedelempolitika, milyen éghajlatvédelmi célokat tűz ki Trump és milyen tervei vannak a NATO-val. Juncker hozzátette: nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílna az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére.

Úgy vélekedett: az Európai Uniónak továbbra is együtt kell működnie az Egyesült Államokkal, de csakis egyenrangú partnerként. Kiemelte: az elnökválasztás eredményétől függetlenül is

nagyon gyorsan el kell felejteni azt az elképzelést, hogy az amerikaiak az idők végezetéig gondoskodnak az európaiak biztonságáról.

Ezért újra neki kell futni az európai védelmi unió ügyének, amely hosszabb távon egy európai hadsereg felállításához vezet – mondta Juncker.

Az elnök hangsúlyozta, hogy nem szabad az amerikai elnökválasztás nyomán dühből és hirtelen felindulásból az EU és az Egyesült Államok kapcsolatának újrarendezésére törekedni.

Vajon miért kellene egyáltalán dühösködni amiatt, hogy egy nép szavaz?

– tette fel a kérdést. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik