Külföld

Merkel szerint az informatikai támadások elleni védekezés napi szintű feladat a német hatóságok számára

24.hu
24.hu

2016. 11. 08. 18:41

Korábban a témában:

A kancellár kedden Berlinben Erna Solberg norvég kormányfővel folytatott megbeszélése után a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig is volt már példa oroszországi hátterű informatikai támadásokra és dezinformációra, emberek félrevezetésére. Ezért “előfordulhat, hogy lesz ennek szerepe a választási kampányban”.

Az informatikai támadások elleni védekezés “napi szintű feladat” a német hatóságok számára

– tette hozzá Angela Merkel német hírportálok beszámolói szerint.

Erna Solberg elmondta, hogy Norvégiát is érik informatikai támadások, Oroszországból is, de nincsenek rendszerszerű orosz beavatkozási kísérletekre utaló jelek. Moszkvának egyébként is negatív következményekkel kellene számolnia, ha fény derülne ilyesmire, hiteltelenné válna, ha láthatóvá válna egy “orosz kapcsolat”.

Német sajtóértesülések szerint a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancellária a közelmúltban megbízta a szövetségi hírszerző szolgálatot és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt  annak kiderítésével, hogy az orosz szolgálatok indítottak-e német vonatkozású, az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB gyakorlatát idéző úgynevezett aktív intézkedésekből álló programot, magyarul törekednek-e a német politikai viták és a közvélemény befolyásolására.

A beszámolók szerint a berlini vezetés érdeklődik egyebek mellett az iránt, hogy miért jelennek meg erősen túlzónak érzett értékelések az orosz állami médiumokban, például az, hogy a kristályéjszakához – az 1938. november 9-én kezdődött zsidóellenes náci pogromokhoz – hasonlítják a szilveszter éjjel történt szexuális zaklatásokat és rablásokat.

A hatóságok orosz hírszerző szolgálatokhoz köthető hackerekre gyanakodnak a Bundestag több pártja ellen nyáron elkövetett támadással kapcsolatban is, és attól tartanak, hogy az elkövetők bizalmas dokumentumokat szerezhettek meg, amelyeket a közvélemény befolyásolásának szándékával hoznak majd nyilvánosságra a 2017 őszi Bundestag-választás előtt.

A 82 milliós Németországban 3,2 millióan származnak az egykori Szovjetunió területéről.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.