Nagyvilág
WHITE PLAINS, NY - OCTOBER 25:  Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton give thumbs-up as she boards her campaign plane at Westchester County Airport on October 25, 2016 in White Plains, New York. With two weeks to go until election day, Hillary Clinton is traveling to Florida to campaign.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Hillary Clinton

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2016. 11. 04. 11:09

A legfontosabb adatok a Demokrata Párt elnökjelöltjéről.

Születési idő: 1947. október 26

Születési hely: Chicago, Illinois állam

Tanulmányok: Az érettségit egy chicagói állami gimnáziumban szerezte meg. Miután 1969-ben végezett a massachusettsi Wellesley főiskolán, a connecticuti Yale egyetem jogi karán szerzett jogász doktori címet.

Karrier: Az egyetem alatt ismerkedett meg későbbi férjével, Bill Clintonnal, akivel Arkansas államban költözött. Eleinte jogászként dolgozott, majd jogi karrierjét a politikára cserélte, miután férjét megválasztották Arkansas kormányzójának, és 1979 és 1981, valamint 1983 és 1992 között Arkansas first lady-je volt.

Aktívan részt vett férje politikai karrierjének építésében, és fontos szerepe volt abban, hogy Bill Clintont végül 1992-ben megválasztották az Egyesült Államok 42. elnökének. 1993-től 2001-ig volt az Egyesült Államok first lady-je, majd a Fehér Házból való távozás után, 2001 és 2009 között New York állam szenátoraként dolgozott a kongresszusban.  Már 2008-ban indult az elnökválasztáson, de a demokrata előválasztáson kikapott Barack Obama szenátortól. 2009 és 2013 között az Egyesült Államok külügyminisztere volt.

Választási ígéretek:

Bevándorlás: Olyan bevándorlásügyi reformot javasol, ami lehetővé tenné az Egyesült Államokban hosszú ideje élő illegális bevándorlóknak, hogy letelepedési engedélyt, és végül állampolgárságot kapjanak. És folytatná Barack Obama politikáját a kérdésben. A jelenleginél több szíriai menekültet fogadna be az országba, évente 65 ezret.

Külpolitika: Szoros együttműködést ígér az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, a diplomáciai megoldásokra helyezve a hangsúlyt, és kemény fellépést Kínával és Oroszországgal szemben. Az Iszlám Állam elleni harcban nagyobb amerikai szerepvállalást akar, repülési tilalmi zónát vezetne be Szíriában, fegyverekkel segítené a szíriai felkelőket, de nem vezényelne szárazföldi erőket az országba.

Gazdaság: Barack Obama külügyminisztereként még lelkes támogatója volt a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) szabadkereskedelmi egyezménynek, de a kampány alatt átállt az ellenzők táborába. Növelné a leggazdagabbak adóját, könnyítene a középosztály adóterhein, megszüntetné az adófizetés elkerülésére használt kiskapukat, és egyszerűsítené a kisvállalkozások adófizetését. A munkahelyek számát a fejlett technológiákba és fejlett iparba történ befektetésekkel,és újraképzésekkel növelné.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.