Nagyvilág

Hillary Clinton

A legfontosabb adatok a Demokrata Párt elnökjelöltjéről.

Születési idő: 1947. október 26

Születési hely: Chicago, Illinois állam

Tanulmányok: Az érettségit egy chicagói állami gimnáziumban szerezte meg. Miután 1969-ben végezett a massachusettsi Wellesley főiskolán, a connecticuti Yale egyetem jogi karán szerzett jogász doktori címet.

Karrier: Az egyetem alatt ismerkedett meg későbbi férjével, Bill Clintonnal, akivel Arkansas államban költözött. Eleinte jogászként dolgozott, majd jogi karrierjét a politikára cserélte, miután férjét megválasztották Arkansas kormányzójának, és 1979 és 1981, valamint 1983 és 1992 között Arkansas first lady-je volt.

Aktívan részt vett férje politikai karrierjének építésében, és fontos szerepe volt abban, hogy Bill Clintont végül 1992-ben megválasztották az Egyesült Államok 42. elnökének. 1993-től 2001-ig volt az Egyesült Államok first lady-je, majd a Fehér Házból való távozás után, 2001 és 2009 között New York állam szenátoraként dolgozott a kongresszusban.  Már 2008-ban indult az elnökválasztáson, de a demokrata előválasztáson kikapott Barack Obama szenátortól. 2009 és 2013 között az Egyesült Államok külügyminisztere volt.

Választási ígéretek:

Bevándorlás: Olyan bevándorlásügyi reformot javasol, ami lehetővé tenné az Egyesült Államokban hosszú ideje élő illegális bevándorlóknak, hogy letelepedési engedélyt, és végül állampolgárságot kapjanak. És folytatná Barack Obama politikáját a kérdésben. A jelenleginél több szíriai menekültet fogadna be az országba, évente 65 ezret.

Külpolitika: Szoros együttműködést ígér az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, a diplomáciai megoldásokra helyezve a hangsúlyt, és kemény fellépést Kínával és Oroszországgal szemben. Az Iszlám Állam elleni harcban nagyobb amerikai szerepvállalást akar, repülési tilalmi zónát vezetne be Szíriában, fegyverekkel segítené a szíriai felkelőket, de nem vezényelne szárazföldi erőket az országba.

Gazdaság: Barack Obama külügyminisztereként még lelkes támogatója volt a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) szabadkereskedelmi egyezménynek, de a kampány alatt átállt az ellenzők táborába. Növelné a leggazdagabbak adóját, könnyítene a középosztály adóterhein, megszüntetné az adófizetés elkerülésére használt kiskapukat, és egyszerűsítené a kisvállalkozások adófizetését. A munkahelyek számát a fejlett technológiákba és fejlett iparba történ befektetésekkel,és újraképzésekkel növelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik