Nagyvilág

Lavrov szerint szabotálják a szíriai békefolyamatot a béketárgyalások résztvevői

A Bassár el-Aszad megdöntésére törekvő fegyveres csoportok támogatását kifogásolta az orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter szerint a szíriai béketárgyalásokon részt vevő országok szabotálják a folyamatot azzal, hogy a szíriai elnök megdöntésére törekvő fegyveres csoportokat támogatnak. Szergej Lavrov név szerint egy országot sem említett, de Oroszországon kívül az Egyesült Államok, Törökország, Szaúd-Arábia, Katar és Irán vesz részt a szíriai békéről való egyeztetésben.

Lavrov, aki szerdán Athénban tárgyalt a görög miniszterelnökkel, az államfővel és a külügyminiszterrel, azt mondta: több alkalommal szabotálták a politikai döntéshez vezető erőfeszítéseket, ami nincs összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival.

Egyes résztvevők támogatják a szélsőségeseket, akik meg akarják dönteni a szíriai elnök rendszerét. Ha a béketárgyalások résztvevői nem szabotáltak volna politikai döntéseket, és azok becsülettel megvalósulhattak volna, Szíriában a helyzet már javulna

– jelentette ki.

Görögországban egyébként az orosz külügyminiszter konzultációs menetrendet írt alá görög kollégájával a 2017-2019-es időszakra. Két hét múlva a tervek szerint Barack Obama, a leköszönő amerikai elnök is ellátogat Athénba. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik