Külföld
Birgitta Jonsdottir (L), Icelandic MP and one of the protestors on trial, speaks to a journalist at Reykjva’k District Court on Febuary 16, 2011. Four of the nine protesters arrested for storming the Icelandic parliament in 2008 were found guilty today of forced entry and attacking police, a Reykjavik court said. US Department of Justice forced the website Twitter to hand over private information on Icelandic MP Birgitta Jonsdottir, and others connected to Wikileaks. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS / AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS

Csalódást okoztak az izlandi kalózok

24.hu
24.hu

2016. 10. 30. 10:50

Döbbenet, de Izlandon is elegük van az embereknek az elitből. Úgy tűnt, a Kalózpárt profitálhat ebből, de alulteljesítettek a választásokon. Bónusz moldovai hírek.
Korábban a témában:

Az izlandi előrehozott parlamenti választáson leadott szavazatok felének kiértékeléséből az derül ki, hogy az eddigi jobbközép koalíció két pártja biztos nem szerzi meg a többséget. Az előrejelzésekkel és a köztévé felmérésével szemben kisebb támogatást kapott, és csak a harmadik helyen áll az internetes aktivisták által alapított Kalózpárt (Píratar). Az

A részeredmények szerint a favoritnak tartott kalózok a voksok 14 százalékát szerezték meg, de így is a háromszorosára, 9-re növelhetik képviselőik számát. Vasárnap hajnalban az RUV közszolgálati tévé a saját felmérése alapján még azt közölte, hogy a Kalózpárt és a köréje tömörülő erők szerezték meg a legtöbb képviselői helyet (a fenti képen a kalózokat vezető Birgitta Jónsdottir látható).

Az első – 30 százalékkal – az eddigi kormánykoalíció egyik tagja, a jobbközép Függetlenségi Párt. Visszaesett, 10 százalék körüli eredményt ért el a koalíció másik tagja, a liberális Haladó Párt. A második helyen a baloldali zöldek állnak 10 mandátummal.

Lutri, milyen koalíció lesz

Elemzők szerint a részeredmények alapján nehéz lenne megmondani, hogy a hét párt milyen kormányképes koalíciót lesz képes alkotni. Az eddigi koalíció két pártja biztosan nem szerzi meg a többséget, de a Kalózpárt és választási szövetségesei – a Baloldali Mozgalom, a szociáldemokraták és a Ragyogó Jövő nevű tömörülés – sem. Mindkét tábor 28 mandátumra számíthat, miközben az abszolút többséghez 32 helyre lenne szükség a 63 tagú törvényhozásban. A mérleg nyelve így a Függetlenségi Pártból levált Reformpárt (Vidreisn) lehet, ami hét mandátumával mindkét koalíciót hozzásegíthetné a többség elnyeréséhez.

A választások előtti előrejelzések még arról szóltak: szinte biztosra vehető, hogy a csupán négy éve alakult, balliberális, de eléggé heterogén összetételű Kalózpárt a legrosszabb esetben is a második helyen végez, és szövetségeseivel kormányra kerül. A tavaly megszakított uniós csatlakozási tárgyalások folytatását támogató tömörülés az általános elégedetlenségre támaszkodott a kampányban. A hangulatot meghatározta a kormányzó elit érintettsége több pénzügyi botrányban.

Azt hiszi, Izlandon nincs korrupció?

A szavazásra jogosult 246 500 izlandi szombat délelőtt 11 órától éjfélig adhatta le voksát. A legtöbben reformokat szeretnének és azt, hogy a kormány több pénzt áldozzon a kórházakra és az egyetemekre. Ami még ezeknél is fontosabb és sürgetőbb lenne, az a lakosság politikai intézményekbe vetett, már a bankrendszer 2008-as összeomlásakor megrendült és tovább gyengült bizalmának helyreállítása. A nemzetközi offshore-botrányt leleplező panamai iratok Sigmundur David Gunnlaugsson kormányfő bukásához és az előrehozott választások kiírásához vezettek.

Eközben Moldovában

Megkezdődött vasárnap az elnökválasztás Moldovában, a tét, hogy a volt szovjet tagköztársaság továbbhalad-e az európai integráció útján vagy Oroszország felé fordul inkább. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitottak, és este 9 óráig lehet az urnákhoz járulni – közölte a moldovai központi választási bizottság. Az első eredmények késő este várhatók.

Az államfői posztért kilenc jelölt verseng, de csupán kettőnek, az oroszbarát szocialista Igor Dodonnak és az ellenzéki liberális Európa-párti Maia Sandunak van reális esélye arra, hogy elnökké válasszák. Elemzők szerint az első fordulóban egyikük sem tudja megszerezni a voksok többségét, így valószínűleg második fordulóban dől majd el az elnökség sorsa.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.