Nagyvilág
Pakistani migrants protest outside the Moria hot spot at the island of Lesbos against the expulsion of 50 Pakistanis back to Turkey on March 16, 2016.  
 European leaders scrambled Wednesday to salvage an under-fire deal with Turkey to ease the migrant crisis with a round of shuttle diplomacy on the eve of a crunch summit. / AFP PHOTO / STR

Az uniós országok nem mernek szakértőket küldeni a görög menekülttáborokba

24.hu
24.hu

2016. 10. 30. 21:45

Az EU tagállamai nem küldenek menekültügyi szakértőket az Égei-tengeri görög szigetekre, mert attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet a biztonságuk a menedékkérő-regisztrációs központokban (hot spot) – írta a Der Spiegel.

A német hetilap a hétvégi számában egy uniós intézmények köréből származó belső elemzésére hivatkozva azt írta, hogy “rendkívül instabil” a biztonsági helyzet a görög-török uniós külső határ térségében fekvő szigeteken működő hot spotokban, amelyekben több mint 15 ezer Törökországból átkelt menedékkérő tartózkodik, holott kapacitásuk ennek nagyjából a felét éri el.

Az elemzés szerint a feszült helyzet “gondokat okozhat” a hot spotok személyzetének, a tagállamokból eddig küldött szakértőknek, az uniós ügynökségek munkatársainak és a segélyszervezetek dolgozóinak – írta a Der Spiegel. A hírmagazin beszámolójára reagálva az Európai Bizottság a dpa hírügynökséggel közölte, hogy az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítette a személyzet védelmét, a hot spotokban vészkijáratokat hoztak létre nekik és több biztonsági embert állítottak szolgálatba.

A Der Spiegelben idézett brüsszeli elemzés szerint a feszültséget részben az okozza, hogy a tagállamok eddig sem küldtek megfelelő számban szakértőket a görög hatóságok támogatására, és gyakran nem rendelkeznek megfelelő szakmai tapasztalattal azok, akiket mégis oda helyeztek. Ezért nem halad kellőképpen a menedékjogi kérelmek elbírálása, ami hozzájárul “a túlzsúfolt hot spotokban mutatkozó frusztrációhoz és nyugtalansághoz”.

A feszültséget jelzi, hogy hétfőn Leszbosz szigetén egy hot spotban pakisztáni és bangladesi menedékkérők tüntettek ügyük elhúzódása miatt, és dühükben felgyújtották az EASO több irodakonténerét.

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az Európai Bizottság október 27-én frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 717 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 2056 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet – 766-ot – Németország.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.