Nagyvilág

Sikerült: megvan Spanyolország miniszterelnöke

A 2011 óta kormányon lévő Rajoyra a 350 fős parlamentben 170-en szavaztak igennel, 111-en nemmel, és 68-an tartózkodtak. Megválasztásához a szavazásban résztvevő képviselők egyszerű többségének támogatása kellett. A politikus a szavazás első fordulójában, csütörtökön nem kapta meg a parlament abszolút többségének, 176 képviselő támogatását, a szombati második fordulóban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) tartózkodása segítette győzelmét.

Pedro Sánchez, a szocialista párt volt főtitkára néhány órával a szavazás előtt lemondott mandátumáról, mert – mint mondta – nem akart szembe menni pártja döntésével, de tartózkodásával nem akarta hatalomra segíteni Rajoyt. A szocialista frakció 16 tagja a párt központi döntése ellenére nemmel szavazott Rajoy miniszterelnökségére.

Mariano Rajoy újraválasztásával véget ért a tíz hónapja tartó spanyol belpolitikai patthelyzet, amelyben az országot korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvezető kormány irányította. Spanyolországban tavaly december óta nem sikerült kormányképes koalíciót alkotni, noha két parlamenti választást is tartottak, de a konzervatívok egyik alkalommal sem nyertek önálló kormányalakításhoz elegendő fölénnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik