Nagyvilág

Az oroszok fele nem bánná a baráti viszonyt Ukrajnával

De nagy többségük egyetért azzal is, hogy a Krím Oroszországhoz tartozzon.

Az oroszok 48 százaléka azt szeretné, ha Oroszország és Ukrajna között baráti lenne a viszony nyitott határokkal, vám- és vízummentességgel – ez a független Jurij Levada Elemzőközpont felméréséből derül ki. Azt csak a válaszadók 8 százaléka szeretné, ha a két ország egyesülne.

Sokan vannak viszont azok is, akik szerint vám- és vízumkényszert kellene bevezetni a két ország között, az ő arányuk 39 százalék, a legmagasabb 2008 óta.

Kiderül a felmérésből az is, hogy az oroszok 83 százaléka egyetért azzal, hogy a Krím Oroszországhoz tartozzon, és csak 11 százalék véli úgy, hogy Kelet-Ukrajnában egy éven belül javulhatnak az állapotok.

Az ukránok közt csak három százaléknyian vannak, akik szeretnék, ha országuk Oroszországgal egyesülne, de 43 százaléknyian nem bánnák a baráti viszonyt.

Az MTI emlékeztet, hogy a Levada Elemzőközpontot egy moszkvai bíróság 300 ezer rubelre bírságolta, mert megtagadta, hogy önként regisztráltassa magát külföldi ügynökszervezetként. Ezt minden olyan szervezetnek meg kell tennie, amelyet külföldi forrásokból finanszíroznak. A Levada panaszt emelt a minősítés ellen, rámutatva, hogy a szociológiai kutatás – beleértve a közvélemény tanulmányozását – tudományos és nem politikai tevékenység, és annak eredménye csak visszatükrözi, nem pedig formálja az országban meglévő társadalmi és politikai nézeteket, valamint az állampolgárok meggyőződését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik