Nagyvilág

Szánjunk pár percet Hillary Clinton ruháira

Nem újdonság, hogy az elnökválasztási kampány minden másodpercét előre megtervezik, a koncepciónak pedig fontos eleme az is, hogy milyen ruhákat viselnek a jelöltek. Mi most Hillary Clinton szettjeivel foglalkozunk inkább - egyrészt azért, mert egyre több válik mémmé közülük, másrészt pedig sokszor érdekes történetük van.

Egyetlen ruha, ezer jelentés

Bár azt gondolnánk, a divattervezők és a stylistok fejében ott van, hogy mit szeretnének egy adott szettel üzenni, valószínűleg erről már rég letettek. Hogy miért? A demokrata konvención viselt fehér kosztümöt például ezerféleképpen értelmezték a kommentelők: volt, aki szerint a jeladó fényt jelentette, mások szüfrazsett egyenruhákra asszociáltak, de akadt, aki az Amerikai Egyesült Államok zászlajának fehér részeit látta benne.

PHILADELPHIA, PA - JULY 28: Democratic presidential nominee Hillary Clinton gives two thumbs up to the crowd as she arrives on stage during the fourth day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Hillary Clinton a demokrata konvención. | Fotó: Europress / Getty

Egyáltalán nem újdonság az, hogy az embereket befolyásolja a döntésükben az, hogy miként fest az elnökjelölt. A BBC például emlékeztet arra, hogy az 1960-as években, amikor a választásokat már a televízió is közvetítette,

sokat nyomott a latba az, hogy Kennedy – Nixonnal ellentétben – mindig jólfésült és jól öltözött volt.

Ráadásul egy 2006-os kutatás is hasonló következtetésekre jutott: az alanyoknak kevésbé ismert politikusok fotóit mutatták meg egy pár másodperc erejéig, utána pedig el kellett dönteniük, hogy a közelgő választásokon melyikük szerez majd pozíciót. A sikerességi arány 10-ből 7 volt. Az ellenfél külsejéből politikai hasznot húzni eléggé aljas dolog, Marco Rubiót éppen ezért támadták sokan: ő hívta fel ugyanis a figyelmet arra, hogy Donald Trumpnak az átlagosnál kisebb a keze.

Gyakran előfordul az, hogy az elnökök és a politikusok feleségeiből divatikonok lesznek (persze nem Magyarországon). Angela Merkel stílusa például azért sajátos, mert a ruhák helyett inkább kosztümöket visel – ezzel pedig azt az üzenetet erősíti és közvetíti, hogy ha egy nő erősnek akar látszódni egy olyan pályán, ami korábban (és sajnos most is) férfiak által dominált volt, akkor úgy kell öltöznie, mint egy férfinak. Annak idején Margaret Thatcher részben javított ezen azzal, hogy nyakban megkötős ingeket (ezeknek a feminista múltjáról itt olvashattok), gyöngyöket és kistáskákat is beépített a ruhatárába.

Többek között ezért is van a világ szeme Hillary Clintonon kívül Theresa May-en, a brit miniszterelnökön és a Konzervatív Párt vezetőjén: nekik kell ugyanis megmutatni, hogyan öltözik egy modern, a világot vezető nő.

Clinton éppen ezért döntött úgy, hogy felveszi a csapatába Kristina Schakét és egy sminkest is. Előbbi korábban Michelle Obamával is dolgozott, most pedig az elnökjelöltnek segít formálni a stílusát. Fordulópont volt az is, hogy a Vogue történelme során először állt be egy elnökjelölt mögé, aki történetesen Hillary Clinton.

Hillary Clinton a Vogue-ban. | Fotó: Vogue
Hillary Clinton a Vogue-ban. | Fotó: Vogue

Te jó ég, ruha van rajta!

Több portálnál is hírértékű volt az, hogy egy héttel ezelőtt Clinton a szokásos kosztüm és kezeslábas helyett Ralph Lauren-ruhában jelent meg egy New York-i vacsorán. És nem is akármilyenben: bár az alkalomról több fotó is készült, mindegyiken őt vesszük észre először a rikító fukszia színe miatt.

A választás mondhatni tökéletes volt: a szabása feminin volt, azonban a deréköv és a tőle megszokott magas gallér tekintélyt sugárzott. Apropó fukszia: vajon Donald Trump feleségének üzent a színnel, aki ugyanilyen színű felsőt viselt az egyik vita alatt? Talán. Vagy a Planned Parenthood szervezetnek üzent, akiket a legtöbb republikánus (köztük Trump is) többször becsmérelt és akik arra kérik a követőiket, hogy viseljenek élénk rózsaszínt a novemberi 8-i szavazásnál? Az is lehet. És mi van, ha csak tetszik neki ez a szín? Az sem zárható ki – ahogy írtuk is a cikk elején, éppen ezért felesleges tervezetten üzengetni. Az egyetlen egyértelmű kinyilatkoztatás az lenne, ha filccel a pólójára írná, amit gondol – igaz, akkor is felmerülhet, hogy csak iróniáról van szó.

Democratic presidential nominee Hillary Clinton greets attendees after the Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner at Waldorf Astoria October 20, 2016 in New York, New York. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Hillary Clinton egy vacsorán New Yorkban, 2016. október 20-án. | Fotó: Europress / Getty

Ő felel mindezért

Valószínűleg nektek nem ismerős Nina McLemore neve, viszont ő az a divattervező, akinek Hillary Clinton köszönheti a ruhatárának nagy részét. McLemora kedvence és specialitása a személyre szabott blézer, ami remekül passzol Clinton egyik nagy kedvencéhez, a kosztümnadrághoz. De nemcsak az elnökjelölt rajong érte: a Pepsi vezérigazgatója, Indra Nooyi és Elizabeth Warrien szenátor is megtalálható az ügyfelei között. Ritkán fordul elő, hogy fekete ruhadarabot tervez, és mindenkinek azt tanácsolja, viseljenek élénk színeket.

A színek befolyásolhatják, hogy mennyire találnak vonzónak az emberek és mit gondolnak rólad. Többször is adtam elő jogi cégek munkatársai előtt, akik mind feketében voltak és természetesen senki nem tűnt ki közülük

– mondta. A Telegraph-nak adott interjújából az is kiderül, hogy soha nem használna válltömést, és bár testhez álló darabokat készít, mindig ügyel arra, hogy legyen elég hely a háton, és az ujjaknál a heves mozdulatokhoz. Megtudjuk tőle azt is, hogy a legfőbb probléma, amivel meg kell küzdeni az, hogy Clinton nem fotogén: élőben sokkal vékonyabb és vonzóbb, mint a képeken. A ruhatervezésnél ezt is figyelembe kell vennie, illetve azt is, hogy a végeredmény tetsszen majd a fiatalabb nőknek is, akiket szintén szeretne megnyerni.

Néhány hasznos tanács McLemore-tól:

  • Bátran a kékkel: a divattervező szerint ez a szín mindenkinek jól áll, különösen akkor, ha van benne egy kevés piros árnyalat is.
  • Öltözz úgy, mintha oda tartoznál: McLemore szerint a nőknek már a karrierjük kezdetén duplán oda kell figyelniük arra, hogy komolynak tűnjenek, és egy olyan ember képét sugározzák, aki tényleg részese akar lenni a nagy döntéseknek.
  • Egy kabát mindenek felett: a szakértő szerint kulcsfontosságú, hogy egy jól szabott, minőségi kiskabátunk legyen a szekrényünkben – ez az első ugyanis például, amit meglátnak rajtunk, ha besétálunk egy terembe.
  • Ragaszkodj hozzá: mármint a stílusodhoz, amit előbb meg kell találnod, utána pedig következetesen aszerint öltözni.

Természetesen miért pont Hillary Clinton és a ruhái úszták volna meg, hogy mémmé váljanak: a múlt heti vitán viselt ruháját például többen Dr. Genya inspirálta szettnek tudták be.

„Amikor a jelölted úgy öltözik, mint Dr. Genya, akkor tudod, hogy ott bizony baj van”

– írták például az alábbi képhez.

Fejlécképünk Hillary Clinton Instagramjáról van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik