Nagyvilág
Belgian Prime Minister Charles Michel pictured during a press conference after a meeting of the consultative committee with ministers of the Federal government, the regional governments and the community governments, in Brussels, Monday 24 October 2016. This meeting with the different governments is called when matters involving multiple levels are discussed. Today they're discussing the CETA signature for this agreement between European Union and the Canada. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Vallónia keresztbehúzta az EU és Kanada számításait

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 10. 24. 15:03

Korábban a témában:

Belgium nem írhatja alá az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), miután Vallóniában nem született megállapodás a tervezetről – jelentette be hétfőn Charles Michel miniszterelnök.

A bejelentés nyomán várhatóan elmarad a csütörtöki EU-Kanada csúcstalálkozó.

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt van szüksége Vallónia beleegyezésére is.

A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

De mi is ez tulajdonképpen?

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

Nekünk is érdekünk

A Kanadában tárgyaló külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak érdeke, hogy létrejöjjön a megállapodás az Európai Unó és Kanada között.

Az 1956-os megemlékezésekre Montrealba érkezett Szijjártó Péter hétfőn, helyi idő szerint a kora reggeli órákban már Ottawában kezdte meg diplomáciai és gazdasági tárgyalásait.

Reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Stéphane Dion külügyminiszterrel, majd – miután az ’56-os emlékműnél koszorúzott – a gazdasági élet befolyásos szereplőivel, köztük Peter Munk üzletemberrel találkozott.

A külgazdasági és külügyi tárca vezetője a CETA aláírását sürgette, mivel ez szolgálja a magyar érdekeket.

(BBC, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.