Nagyvilág

Kéthavi börtönt kapott 12 éves lánya megerőszakolásáért egy férfi

Mindössze hatvan napnyi börtönre és próbaidőre ítélt egy férfit, 12 éves lányának többszöri megerőszakolásáért egy bíró az Egyesült Államokban. Bár a vádlott elismerte a bűnösségét, és az ügyész 25 év letöltendőt kért rá, John McKeon bíró úgy döntött, a lehető legrövidebb időre küldi csak a rács mögé a férfit, 30 évnyi börtönbüntetést pedig felfüggeszt. Ezt a három évtizedet csak akkor kell letöltenie a kislányát többször molesztáló apának, ha elbukik a próbaidőn.

Az enyhe ítélet közfelháborodást váltott ki, már több mint 80 ezer ember írt alá egy internetes petíciót, a bíró leváltását, illetve az ügy felülvizsgálatát követelve.

„Senki sem beszélt a tárgyaláson a 12 éves lány nevében.”

„Itt az idő, hogy elkezdjük megbüntetni a bírókat, akik hagyják, hogy az ilyen szörnyetegek az utcákon mászkáljanak.”

Ilyen vélemények sorjáznak a petíció alatt. Az áldozat anyja azonban a bíróval ért egyet. Azt mondja, a férjének segítségre van szüksége.

„Két fia van, akik nagyon szeretik, és szükségük van az apjukra, annak ellenére, hogy tisztában vannak a körülményekkel. Szeretném, ha a gyermekeimnek lenne esélyük helyrehozni a kapcsolatukat az apjukkal. Ő nem egy szörnyeteg, csak egy ember, aki hozott egy szörnyű döntést, amiért már számtalan módon megfizetett, de nem érdemel 25 évnyi börtönt” – írta a nő bírósági állásfoglalásában. Hasonlóan nyilatkozott az áldozat anyai nagyanyja is, szerinte a vádlott fiait tönkre tenné, ha az apjuk hosszú időre börtönbe menne.

De enyhe ítéletet javasolt a bíróság által felkért Michael Sullivan, a szexuális bűncselekmények szakértője is. Szerinte a próbaidő, és közösségi rehabilitáció szolgálja legjobban az áldozat érdekeit, ráadásul elenyészőnek tartja a bűnismétlés veszélyét.

A közfelháborodást követően a bíró nem nyilatkozott egyetlen médiumnak sem. Tudta, hogy mire számíthat, hiszen az ítélet kihirdetését így zárta: „bár a döntés valószínűleg nem lesz népszerű a közvélemény bizonyos köreiben, biztos vagyok benne, hogy ez a helyes döntés”.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik