Nagyvilág

Nem mehetnek haza a Boko Haram fogságából szabadult lányok

Sokan nem is akarják elhagyni a terrorszervezetet, mert megbélyegzettként tekintenének rájuk.

A nigériai kormány tárgyal a Boko Harammal 83 fiatal lány szabadon engedéséről azok közül, akiket két és fél éve rabolt el a terrorszervezet Chibokból. Chibok egy kis, konzervatív keresztény közösség Nigéria muszlim többségű északi részén.

A helyi közösség egyik vezetője arról beszélt az AP hírügynökségnek, hogy több mint száz lány nem akarja elhagyni fogva tartóit. Ennek hátterében az állhat, hogy őket is radikalizálták, illetve házasságra kényszerítették a szélsőségesekkel, gyerekük született, emiatt szégyellnének visszatérni.

Pogu Bitrus arra is kitért, hogy a múlt héten kiszabadított 21 lányt feltehetően külföldre küldik majd tanulni, mert otthonukban megbélyegzettként tekintenének rájuk.

Felidézte, hogy a kiszabadult lányok szüleiknek elmondták: miután fogságba estek, választás elé állították őket, hogy vagy csatlakoznak a szélsőségesekhez és elmélyülnek a vallásgyakorlásban, vagy pedig rabszolgák lesznek. Feltehetően azokat a lányokat engedték szabadon, illetve azok elengedéséről tárgyalnak, akik az utóbbit választották. Őket háztartási és egyéb munkákra fogták be, de nem zaklatták szexuálisan.

Nigéria kormánya cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a lányokért cserébe szabadon engedték volna a Boko Haram négy parancsnokát, vagy súlyos váltságdíjat fizettek. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik