Nagyvilág

Tömlöccel fenyegetik a király halálán nyerészkedő kufárokat

A kormány mindent elkövet azért, hogy legyen elég fekete ruha az országban a király közelgő temetésére. Aki felhajtja az árakat, csúnyán ráfizethet.

Őszinte gyász borította be a királyát vesztett Thaiföldet, és most a kormány arra ügyel, nehogy ez a gyász az ügyeskedők kezére játsszon. A Guardian arról ír, hogy biztosították a népet, nem lesz hiány fekete gyászruhákból az országban, és figyelnek majd rá, hogy ne hajtsák fel a gyászruházat árát a kereskedők és gyártók.

A polcokról ennek ellenére kifogytak a fekete kelmék. A kormány állítja, együttműködik a ruhagyártókkal, hogy legyen elég utánpótlás és megbírságolja az árat felhajtó kereskedőket.

Nuntavan Szakuntanaga, a kereskedelmi minisztérium tisztviselője elmondta, a gyártók ígéretet tettek rá, hogy nem fogják felnyomni az áraikat. Nuntawan us tud róla, hogy sok helyen kétszer annyit kérnek el jelenleg a fekete ruhákért, mint a halálhír előtt.

Márpedig aki ezen nyerészkedik, komoly pénzbüntetésre és akár hét év börtönre is számíthat.

Hetven évnyi uralkodás után csütörtökön hunyt el Bhumibol Aduljadezs, más néven IX. Ráma király. A király szerepe az alkotmány monarchiában szimbolikus volt, de a politikai erőszak és puccsok tépázta Thaiföldön ez igen fontos szerep. A halála után egy hónapnyi gyász következik, ami az éjszakai élettől kezdve a tévéműsorig mindenre hatással van.

Pénteken már nagy esemény zajlott le a temetés előzményeként: a király maradványait átszállította egy konvoj a kórházból a királyi palotába. Az út mentén tízezrek sorakoztak fel, sokan a néhai uralkodó képével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik