Nagyvilág

Izrael beintett az UNESCO-nak

Izrael azonnali hatállyal felfüggeszti együttműködését az UNESCO-val, az ENSZ kulturális szervezetével, válaszul az egyik UNESCO-testület csütörtöki határozattervezetére, amely Jeruzsálem szerint

megkérdőjelezi a zsidóságnak a jeruzsálemi Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő kapcsolatát.

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsa programbizottságának határozattervezetében, amelyet arab államok terjesztettek elő, az áll, hogy Izrael akadályozza a muzulmánok hozzáférését a Kelet-Jeruzsálemben található szent helyekhez; a javaslat emiatt, valamint kelet-jeruzsálemi régészeti feltárások miatt elmarasztalná Izraelt.

Az indítvány elsősorban azzal vívta ki az izraeli kormány haragját, hogy ismételten kizárólag arab nevükön nevezte meg az óváros szent helyeit, Izrael szerint ezzel tagadva azok zsidó történelmi hagyományait, a zsidóságnak a Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő mély történelmi kapcsolatát.

Naftali Bennet oktatási miniszter, az UNESCO izraeli nemzeti bizottságának elnöke kijelentette, hogy a nemzetközi szervezet csütörtöki indítványa történelemtagadó és “bátorítja a terrort”. “Őszintén remélem, hogy az UNESCO leállítja ezt a fiaskót, és felhagy a történelemtagadással” – tette hozzá Bennett.

Az izraeli vezetők már csütörtökön elítélték a határozati javaslatot: Benjámin Netanjahu miniszterelnök abszurdnak, Reuven Rivlin államelnök szégyenletesnek, Miri Regev kulturális miniszter pedig antiszemitának nevezte azt.

A döntést huszonhat állam szavazta meg hat ellenében, huszonhat tartózkodással, két állam képviselőinek távollétében. Izrael számára kedvezőbben alakult a szavazás, mint áprilisban egy hasonló szövegnél, mert az akkori javaslatot több európai ország, köztük Franciaország is támogatta.

A kérdésben várhatóan a jövő hét elején hoz végleges döntést az UNESCO testülete, s a végleges szövegben változásokat okozhat az izraeli tiltakozás.

A jeruzsálemi óvárosban található Templomhegy vagy Mecsetek tere (arab nevén al-Haram as-Saríf) a zsidók legszentebb helye, egyben Mekka és Medina után a muzulmán vallás harmadik legszentebb helye, ahol a Sziklamecset és az al-Aksza mecset is áll.

(New York Times, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik