Nagyvilág

Hajtóvadászat indult ötven szökött kobra után

Elszabadult 200 különösen veszélyes, fiatal, pápaszemes kobra egy illegális tenyésztőtelepről a Kína déli részén fekvő Nandzsingban, még augusztusban. Eddig 150 állatot találtak meg közülük a hatóságok, a maradék ötvennek azonban képtelenek a nyomára bukkanni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a rendőrség csak hetekkel a tömeges szökés után értesült a történtekről, miután egy falusi megtalált és megölt a házában egy kígyót, ami nem honos arrafelé. A hüllők nagyjából még csak 20 centisek, a mérgük nem annyira veszélyes, mint egy kifejlett példányé, de vannak, akikre így is halálos veszélyt jelenthetnek.

Az illegális farmra 1800 darab kobratojás érkezett augusztus elején, ezek közül 1500 kelt ki. A telepet lezárták, az állatokat elkobozták a hatóságok. A hiányzó ötven hüllőt továbbra is keresik.

Kínában nem ritkák az illegális kobrafarmok, mert a hagyományos gyógyászatban fontos, és drága alapanyag a kígyók mérge. Az engedély nélkül tenyésztők, a legtöbbször amatőrök, így nem ritka, hogy a hüllők elszabadulnak. Szintén augusztusban, Szecsuán tartományban is történt tömeges kobraszökés, egy illegális telepről.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik