Nagyvilág

António Guterres lett az ENSZ főtitkára

Az ENSZ 193 tagú Közgyűlése egyhangúlag a portugál António Guterrest választotta meg a világszervezet főtitkárának.

A csütörtöki döntés előrelátható volt, Guterrest ugyanis a múlt héten az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag jelölte a mandátumának lejárta után távozó dél-koreai Ban Ki Mun főtitkár helyére.

Az ENSZ-ben tartott első sajtótájékoztatóján António Guterres hangsúlyozta azt is, hogy egyaránt “nagyon határozottan kell harcolni” a terrorista csoportok, a szélsőséges erőszak, valamint a populizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásai ellen.

A 67 esztendős volt portugál kormányfő – a portugál politika egyik legelismertebb alakja, aki az 1974-es szegfűs forradalom idején kezdett politizálni a baloldalon – jó ismerője a világszervezet munkájának és apparátusának is. 1995 és 2005 között ugyanis az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította, ráadásul egy különösen nehéz időszakban, amelyet elemzők és politikusok egyaránt a második világháború utáni évtizedek legnagyobb menekült- és humanitárius válságával jellemeznek. Ban Ki Mun távozó főtitkár csütörtökön Guterres megválasztása után az ENSZ-ben arról beszélt: ő maga is gyakran fordult tanácsért, eligazításért Guterreshez.

Politikai ösztönei azt súgják neki, ami az ENSZ célkitűzése is: munkálkodás a közös jó érdekében, az emberekért és a földgolyó iránt érzett felelősség

– fogalmazott Ban Ki Mun.

Guterres iránt nagyok a várakozások a világszervezetben. Ban Ki Munt ugyanis a világszervezet egyes – egyelőre nevüket nem vállaló – tisztségviselői gyenge főtitkárnak tartották, aki nem volt képes erélyesen fellépni a világ jelenleg pusztító komoly válságainak megoldása, de legalábbis enyhítése érdekében. Az új főtitkártól érdemleges kezdeményezéseket várnak például a szíriai, a jemeni, vagy a dél-szudáni helyzet rendezését illetően.

Guterres már a múlt héten – miután a BT jelölte – Lisszabonban azt fejtegette, hogy ENSZ-főtitkárként a “legelesettebbeket”, valamint “a konfliktusok és a terrorizmus áldozatait” szeretné szolgálni.

Csütörtökön délelőtt, a megválasztása után tartott első sajtóértekezletén az ENSZ-székházban máris konkrét kezdeményezéssel rukkolt elő: felszólította a nagyhatalmakat, hogy emelkedjenek felül a nézetkülönbségeiken és megosztottságaikon Szíria ügyében. “Bármilyenek legyenek is ezek a megosztottságok, fontosabb az egységes fellépés” – fogalmazott a januárban hivatalba lépő új ENSZ-főtitkár. Guterres leszögezte: “nagyon itt van az ideje a békének”. Utalva arra, hogy a szíriai konfliktus kulcsszereplői pár napon belül újra tanácskozásra ülnek össze, hangsúlyozta: “mindenkinek morális kötelessége, hogy véget vessünk a szíriai nép szenvedéseinek”. (Az egyeztetések a szíriai konfliktusról várhatóan szombaton a svájci

Lausanne városában, vasárnap pedig Londonban lesznek, az Egyesült Államok, Oroszország és a konfliktusban érintett néhány arab állam képviselőinek részvételével.)

(MTI)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.