Nagyvilág

Hálásak a menekülteknek, akik segítettek elfogni a chemnitzi terroristát

Kábelekkel kötözték meg a férfit, amíg kiértek a rendőrök.

Köszönetet mondott a lipcsei polgármester annak a három szíriainak, akik segítettek elfogni azt a honfitársukat, aki merényletre készült Németországban. A 22 éves Dzsaber al-Bakr chemnitzi lakásán több száz gramm veszélyes robbanószert találtak szombaton a rendőrök, a férfi ezután menekülőre fogta.

Al-Bakr Lipcsébe ment, ahol az interneten keresett szállást, így akadt a három menekültre, akik befogadták. Felismerték, hogy ő az a férfi, akit nagy erőkkel köröznek, ezért lefogták és kábelekkel megkötözték. A robbantásra készülő férfi pénzt akart adni nekik, hogy engedjék el, de a három szíriai inkább értesítette a rendőrséget.

Biztonságuk érdekében nem árulták el a három férfi nevét. Egyikük Mohamed A. néven nyilatkozva azt mondta a Bildnek, hogy nagyon hálás a németeknek azért, hogy befogadták, és nem engedhették meg a férfinak, hogy kárt okozzon a németeknek.

A nyomozók szerint a férfi célpontjai repülőterek lehettek. A német belföldi hírszerzés vezetője azt mondta a ZDF-nek, hogy szeptember elején arról értesültek, hogy az Iszlám Állam közlekedési csomópontok, repülőterek ellen tervez támadásokat végrehajtani Nyugat-Európa-szerte, különösen Németországban. Még vizsgálják, hogy az elfogott férfi és a terrorszervezet között van-e kapcsolat.

A merényletre készülő szíriait a hatóságok kezére juttató három férfinak Angela Merkel is köszönetet mondott szóvivőjén keresztül, Lipcse polgármestere, Burkhard Jung pedig úgy fogalmazott köszönetnyilvánításában, hogy ez is azt mutatja, hogy a Németországban élő külföldiek és menedékkérők nagy többségének semmi közük a radikális iszlamizmus ezen formájához.

Azt nem tudni, hogy a három szíriai kapott-e menekültstátuszt, de a Balpárt egyik vezetője, Andre Hahn azt mondta, menedékjoggal kellene meghálálni bátorságukat. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik