Nagyvilág

Magyar vezércikkben állt ki a Népszabadság mellett a független szlovák napilap

A legnagyobb magyar minőségi és független napilap bezárása figyelmeztetés Szlovákia számára is címmel jelentetett meg szerkesztőségi vezércikket a szlovákiai Dennik N. napilap. Az írás szerint a

Népszabadság bezárása arra figyelmeztet minket, hogy az egész régióban hasonló problémákkal küzdenek az újságírók.

A fókuszt Szlovákiára helyezve azzal folytatják, hogy nem csak azért felkiáltójel a napilap leállítása, mert

Nemcsak azért, mert Robert Fico miniszterelnök szívesen tanul barátjától, Orbán Viktortól, hanem azért is, mert a kritikus és független újságírók jelentőségét a társadalom gyakran csak akkor tudatosítja, amikor nehézségeik támadnak.

A politikusok igyekezete

Mint írják, a kelet-európai lappiac az eladások csökkenése miatt bajban van, ehhez jön hozzá a politikusok abbéli igyekezete, hogy “megszabaduljanak a kellemetlen kritikusoktól.”

Csehország egykori legnagyobb komoly napilapjának a tulajdonosa Andrej Babiš, a pénzügyminiszter és aktuálisan az ország legnépszerűbb politikusa, aki éppen megnyerte a megyei választásokat. Évek óta nem érdemes beszélni a Mladá Fronta Dnes vagy a Lidové noviny függetlenségéről, a másik napilap ugyancsak Babiš tulajdona

írja a Dannik N. hozzátéve: Lengyelországban a legendás Gazeta Wyborcza kínlódik.

Olvasóink támogatásának köszönhetően jöttünk létre, mindmáig ebből élünk és értük csináljuk az egészet. Talán ez lesz a Népszabadság útja is, és akkor majd Orbán akár felrobbanhat dühében, semmit sem tud tenni ellene.

– zárják cikküket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik