Nagyvilág

Washington: Oroszország áll az elnökválasztás befolyásoló hackertámadások mögött

A Demokrata Pártot, valamint a választási számítógépes rendszert érték támadások.

Az Egyesült Államok hivatalosan is megvádolta Oroszországot, hogy felelős az elmúlt hónapokban amerikai számítógépes rendszerek ellen elkövetett hackertámadásokért. Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzés Igazgatósága (DNI) közös közleményben jelentette be, hogy Moszkva a felelős amerikai politikai szervezetek és csoportok, valamint egyes amerikai szövetségi államok választási számítógépes rendszerei elleni támadásokért.

A közlemény kiemeli: “ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja a beavatkozás az amerikai választási folyamatba”. Majd hangsúlyozza, hogy az ilyen jellegű és ilyen kiterjedt “kezdeményezéseket” csakis “magas szintű orosz felelősök” hagyhattak jóvá.

A közlemény kitér arra is, hogy a WikiLeaks és a Guccifer 2.0 néven elektronikus leveleket kiszivárogtató hacker módszerei megfeleltethetők az oroszok által alkalmazott módszereknek.

Az elmúlt hónapokban – sajtójelentések és politikusi nyilatkozatok szerint – felerősödtek az elsősorban a Demokrata Párt számítógépes rendszereit érő hackertámadások, néhány szövetségi államban pedig hivatalosan is jelezték a szövetségi kormánynak és a belbiztonsági illetékeseknek, hogy a választások számítógépes rendszereit többször is hackertámadás érte, de mostanáig mindenki csak sejtetni engedte, hogy oroszok állnak a háttérben. Maga Barack Obama amerikai elnök is nyilatkozott erről, de ő is hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak feltételezés, bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

Néhány nappal ezelőtt a The New York Times című lap Oroszországban járt, a mongol határhoz közeli Bijszk városában, ahol megtalálta azt az orosz férfit, akinek a szervereiről követték el az amerikai számítógépes rendszerek elleni hackertámadásokat. (Ezt egy kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég azonosította be.) A 26 éves Vlagyimir Fomenko el is mondta az amerikai riporternek: ő bérbe adja a szervereket, de nem tudja, hogy ki és milyen célra használja őket, viszont – tette hozzá – ha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyítékot mutat fel például az Arizonában vagy Illinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor ő készen áll megosztani az FBI munkatársaival információit is, és átad IP-címeket, naplófájlokat, mindent, ami alapján beazonosíthatók a szerverét használó hackerek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik