Nagyvilág
Yemeni men and rescue workers react amid the rubble of a destroyed building following reported airstrikes by Saudi-led coalition air-planes on the capital Sanaa on October 8, 2016.
Rebels in control of Yemen's capital accused the Saudi-led coalition fighting them of killing or wounding dozens of people in air strikes on Sanaa. The insurgent-controlled news site sabanews.net said that coalition planes hit a building in the capital where people had gathered to mourn the death of an official, resulting in "dozens of dead or wounded". / AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

Lebombáztak egy temetést Jemenben – rengeteg halott

24.hu
24.hu

2016. 10. 08. 19:08

Egyelőre ellentmondásosak a hírek, de akár 450 áldozata is lehet a véres támadásnak.
Korábban a témában:

Több mint 450 ember vesztette életét vagy sebesült meg szombaton a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában, amikor a szaúdi vezetésű koalíció légicsapása egy gyásszertartást ért egy helyi temetkezési csarnokban – közölte a Saba jemeni hírügynökség Abdul-Szalam al-Madanira, a felkelők ellenkormányának egészségügyi miniszterhelyettesére hivatkozva az MTI szerint. A szaúdiak cáfoltak a bombázást.

A gyászszertartást értesülések szerint Dzsalál ar-Ruvaishánnak, a húszi lázadók ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére tartották.

Két légicsapás először a csarnok közelét érte, mire a gyászolók egy része kimenekültek az épületből. Szemtanúk a Hszinhua kínai hírügynökségnek arról számoltak be, hogy egy harmadik bomba az épületet találta el, ahol több százan voltak.

A halálos áldozatok és a sebesültek számáról nagyon ellentmondásosak az információk. Korábban egészségügyi források legalább 140 halottról, vagy sebesültről tettek említést. Legfrissebb adatok szerint legalább 82-en haltak meg és több mint 530-an sebesültek meg.

Az AP amerikai hírügynökség 45 halottról és több mint 100 sebesültről tudósított. A Hszinhua viszont egy helyi mentőmunkásra hivatkozva arról számolt be, hogy legalább 160 halálos áldozat van, köztük magas rangú húszi tisztségviselők. “Egyre több elszenesedett holtest kerül elő. Legalább 160-at számoltam eddig, de többen is vannak a gyászcsarnok törmeléke alatt” – mondta Háled Juszuf. Hozzáfűzte: félő, hogy Dzsalál ar-Ruvaishán és a főváros polgármestere, Abdul-Kádir Hilal is a halottak közt vannak.

Néhány szemtanú szerint magas rangú húszi vezetők mellett a velük szövetséges Ali Abdullah Száleh volt államfő is a teremben volt a légi támadások idején. A bombázások helyszínéről gomolygó füstöt több kilométernyire is lehetett látni.

Rijád a nap folyamán cáfolta, hogy a szaúdi vezetésű katonai koalíció bombázott volna. Biztosan nem volt ilyen bevetés a helyszínen – mondta a katonai szövetség egyik forrása. Hozzáfűzte: a szövetség tud ezekről a jelentésekről, de biztos abban, hogy a bombázások valószínűleg másra vezethetőek vissza. A koalíció a múltban is elkerült hasonló gyülekezéseket, illetve azok soha nem voltak célpontok.

Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök nemzetközileg elismert kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost. Az ENSZ összesítése szerint a harcokban 10 ezer ember halt meg, 35 ezren megsebesültek és legalább 3 millióan hagyták el otthonukat. A világszervezet szerint a fegyveres viszály humanitárius válságba sodorta az országot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.