Nagyvilág
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 3: Syrian opposition forces attack regime controlled Nubul and Zehra towns, in Aleppo, Syria on February 3, 2016.
 Ibrahim Hatib / Anadolu Agency

Nobel-békedíj ide vagy oda, cseppet sem lett jobb hely a Föld

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 07. 13:33

A Nobel-békedíj kiosztása kapcsán a német Der Spiegel tanulságos infogragikában szedte össze, hogy 2010 óta melyik országokban erősödtek és hol csökkentek a konfliktusok. A legnagyobb változásokat Globe Peace Index 2010 és 2016 közötti adatai alapján ábrázolták és szomorú eredményre jutottak:

a világ egyáltalán nem lett jobb, békésebb hely az elmúlt hat évben.

A háborúkkal, instabilitással küzdő régiókban sokat romlott a helyzet.

A Globe Peace Index 160 országban vizsgálja a béke állapotát, az elemzést minden évben az Institute for Economics and Peace nevű ausztrál non-profit szervezet készíti el. Ha hatéves intervallumban vizsgáljuk a változásokat, Grúziában, Sri Lankán, Csádban és Dániában javult a helyzet.

Kissé meglepő, hogy a stabilitásáról ismert Dánia helyt kapott a javuló tendenciát mutató országok listáján, hiszen már 2010-ben is nyugodt államnak számított. Ennek ellenére 14 olyan ország van, amelyik Dániánál jobb helyezést ért el a béke tekintetésben. A jelenség egyik oka, hogy Dánia a NATO-csapatok szövetségében katonailag is fellépett Afganisztánban, ez pedig rontotta a mutatót. A másik befolyásoló körülmény Dánia katonai szerepválallása Irakban.

A békeindex azonban nem csak a katonai beavatkozások szerint osztályoz, figyelembe veszi

  • külső és belső konfliktusokat
  • a szociális védelmet és biztonságot
  • a militarizálódás mértékét is.

A legrosszabb helyezéseket azok az osrzágok érik el, ahol nyílt konfliktusokra is sor kerül. Nem nehéz kitalálni, melyek ezek az államok:

a polgárháború sújtotta Szíria, Ukrajna és Líbia.  

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.