Nagyvilág

Merkel szerint is lépnie kellene Oroszországnak Aleppo bombázása miatt

A szankciókat sem zárják ki a németek.

Oroszországnak latba kell vetnie a befolyását a szíriai rezsim felett annak érdekében, hogy véget vessenek Aleppo bombázásának – ezt Angela Merkel mondta egy magdeburgi párttanácskozáson. A német kancellár kijelentette: semmilyen nemzetközi törvénnyel nincs összhangban a kórházak és civilek megtámadása. Közölte: a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a fegyvernyugvásért és a civil lakosság ellátásáért.

A kancellár szóvivője, Steffen Seibert nem zárta ki azt sem, hogy szankciókat hozhatnak Oroszország ellen a konfliktusban való részvételéért, ugyanakkor azt mondta, Németország első számú célja továbbra is a tűzszünet, és a humanitárius segélyek biztosítása.

A német külügyminisztérium szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy nincs konkrét javaslat Oroszország elleni büntetőintézkedésekre, de a kérdésre az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelem irányul.

Norbert Röttgen CDU-s politikus, a német törvényhozás külügyi bizottságának elnöke azt mondta: botrányos lenne, ha a legsúlyosabb háborús bűncselekmények következmények nélkül maradnának.

Oroszország ukrajnai beavatkozása és a Krím megszállása miatt jelenleg is érvényben vannak uniós büntetőintézkedések. Bár több tagállam szorgalmazta ezek enyhítését, a szíriai orosz szerepvállalás miatt erre egyre kevesebb esély mutatkozik. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik