Nagyvilág

Tényleg légi csapást mértek a segélyszállító konvojra Szíriában

Múlt hónapban Szíria északi részén halálos támadást mértek egy segélyszállító konvojra. Az ENSZ elemezte a műholdképeket és megállapították, légi csapás történt.

Az ENSZ állásfoglalása szerint szeptember 19-én a Szíriai Vöröskereszt (SARC) 31 teherautója szállított életmentő csomagokat az Aleppótól húsz kilométerre fekvő Urum al-Kubra városában lévő raktárjába, amikor támadás érte a járműveket.

A SARC vezetője meghalt, 18 teherautó pedig használhatatlanná vált. A raktár és egy közeli orvosi klinika szintén komolyan károsodott.

Az ENSZ tisztviselői idáig csak “támadásként” beszéltek az esetről és nem gyanúsították meg annak elkövetésével egyik felet sem.

Szerdán Lars Bromley, az ENSZ kutatási tanácsadója egy genfi konferencián úgy fogalmazott, elemzéseikből kirajzolódik, hogy légi csapás volt, és más források is joggal állították ezt.

A légitámadásoknál általában a kráterek méretét és típusát lehet megvizsgálni. A légtérből indított bombák nagyobb pusztítást végeznek bárminél

– értékelt.

Az orosz védelmi miniszer korábban azt közölte, hogy a támadásról készült videók nem bizonyítják, hogy levegőből érkező lőszerek végeztek pusztítást.

(via BBC)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik