Nagyvilág
GA609081_08

Meghalt az önálló Szlovák Köztársaság első államfője

24.hu
24.hu

2016. 10. 05. 21:30

Michal Kovác 86 éves volt.

Szerdán elhunyt Michal Kovác szlovák politikus, az önálló Szlovák Köztársaság első államfője – közölte az MTI.

Kovác közgazdaságtant tanult, majd a bankszakmában helyezkedett el. Az 1960-as években előbb Kubában oktatott, majd a Zivnostenská kereskedelmi bank londoni helyettes vezetője lett. Onnan 1968-ban hazarendelték, és az 1970-es tisztogatások alkalmával kizárták a kommunista pártból. Ezután ismét banktisztviselőként, majd a Központi Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal tudományos munkatársaként dolgozott.

Az 1989-es forradalom után pénzügyminiszter lett a Vladimír Meciar alakította szlovák kormányban. 1990-92-ben az első szabadon megválasztott csehszlovák Szövetségi Gyűlésben előbb a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN), majd a Mozgalom a Demokratikus Szlovákiáért (HZDS) képviselője volt. Vladimír Meciar 1990 júniusában megalakított első kormányában is a pénzügyminisztériumot vezette, míg 1991 májusában, Meciar visszahívása után ő is lemondott.

Az 1992. évi választásokon a Meciar vezette HZDS színeiben ismét bejutott a Szövetségi Gyűlésbe, amelynek elnöki tisztét is betöltötte 1992. december 31-ig, Csehszlovákia kettéválásáig. 1993. február 15-én a Szlovák Nemzeti Tanács az önálló Szlovák Köztársaság első elnökévé választotta. Ezután kilépett a HZDS-ből, amelynek 1991-től alelnöke volt.

1998. március 2-án államfői posztjáról leköszönt. Mivel utódjáról nem sikerült a parlamentnek döntenie, lemondását követően Vladimír Meciar miniszterelnök – akivel igen megromlott a viszonya – vette át a jogköreit.

1998 novemberében bejelentette, hogy újra indul az államfői posztért, amelyre nem sikerült az utódját megválasztani. 1999. május 11-én bejelentette, hogy Rudolf Schuster javára visszalép a megmérettetéstől, lépésével a négypárti kormánykoalíció közös jelöltjének pozícióját igyekezett erősíteni, mondván „Szlovákia és a demokrácia sikere számára olyan fontos érték, amelyet nem szabad a meciarizmus visszatérésével veszélyeztetni”.

Azóta a nagypolitikától visszavonultan élt, feleségével egy alapítványt vezettek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.