Nagyvilág

Halálra késelte az orvost az apa, miután meghalt az újszülött gyermeke

Halálra késelt egy csalódott apa egy gyermekgyógyászt a Kína keleti részén fekvő Laiwu város egyik kórházában. Az eset az után történt, hogy a férfi kislánya nem sokkal a születése után meghalt.

Li Baohua, a 34 orvos 15 késszúrást kapott, ezek közül 12 a fején érte. A kórház sebészei öt órán keresztül küzdöttek hiába az életéért. A támadót, Chen Jianlit elfogta a rendőrség, az ügyben még zajlik a nyomozás.

A férfi állítólag azért támadt rá az orvosra, mert újszülött gyermeke tüdőgyulladásban, és vérmérgezésben halt meg, ami szerinte egyértelműen a kórház és az orvos hibája volt. A család egyelőre nem erősítette meg ezeket a főleg közösségi portálokon terjedő információkat. A kórház közleménye szerint a kislány általános betegségekben szenvedett, az állapota azonban gyorsan romlott.

Az utóbbi időben nagyon megszaporodtak Kínában egészségügyi intézmények személyzete ellen elkövetett támadások. Míg 2008-ban minden kórházra átlag 20,6 ilyen támadás jutott, 2012.ben már 27,3.

Az okok összetettek. Az orvosok azért frusztráltak, mert túlterheltek, viszont nagyon alulfizetettek, a betegek pedig azért, mert silánynak tartják az ellátást, amiért rengeteg pénzt fizetnek.

A legemlékezetesebb eset 2012-ben történt, amikor egy tuberkulózisban, és gerincízületi gyulladásban szenvedő beteg egy orvost megölt, három embert pedig súlyosan megsebesített, miután meggyőződésévé vált, hogy félrediagnosztizálták, és félrekezelték.

(South China Morning Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik