Nagyvilág

Megállapodott az EU Afganisztánnal az elutasított menedékkérők visszafogadásáról

Az unió pénzügyi támogatást nyújt, cserébe a menekültáradat visszafogásáért.

Az Európai Unió megállapodást kötött Afganisztánnal arról, hogy az ázsiai ország pénzügyi támogatás fejében vállalja, hogy az EU-val közösen megakadályozza az illegális migrációt, és visszafogadja nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait. A részletek kidolgozása a Brüsszelben kedden és szerdán ülésező uniós külügyminiszterek feladata lesz, a nemzetközi normák figyelembe vételével.

Az Európai Tanács kedden és szerdán EU-Afganisztán konferenciát tart, amelyen részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A konferencia témája a menekültválság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

Az EU illetékes szóvivője közölte: a megállapodás teljesítéséhez Kabul mellett építenek egy repülőteret, amely az elutasított menedékkérőket visszaszállító gépeket fogadja. Afganisztán vállalja, hogy az első hat hónapban ötven repülőgépet fogad.

Az idei év második negyedévében mintegy 50 300 afgán nyújtott be menedékkérelmet Európában, a szíriaiak után Afganisztánból érkeznek a legtöbben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik