Nagyvilág

Kiderült, miért mondott le Benedek pápa

pápa karácsony éjféli mise (xvi. benedek pápa, )
pápa karácsony éjféli mise (xvi. benedek pápa, )

A Brazíliában 2013 nyarán tartott Ifjúsági Világtalálkozóra nem tudott elutazni, ezért döntött a pápaságról való lemondás mellett XVI. Benedek – indokolta az egyházfő több mint három évvel ezelőtti távozását Georg Gänswein, a nyugalmazott pápa személyi titkára a Corriere della Sera olasz napilapban közölt írásában vasárnap.

Gänswein érsek hangsúlyozta, hogy XVI. Benedek nem futamodott meg pápai feladatai elől, lemondása nem “menekülés” volt. Távozását az indokolta, hogy orvosa közölte vele, egészségi okokból nem vállalkozhat többet óceánon túli repülőútra, és mivel XVI. Benedeknek néhány hónappal ezután Rio de Janeiróba kellett utaznia az Ifjúsági Világtalálkozóra, inkább lemondott. Így az Ifjúsági Világtalálkozóra, 2013 júliusában már utódja, Ferenc pápa utazott el. Georg Gänsweinnek az olasz napilapban megjelent visszaemlékezése Peter Seewald újságírónak a XVI. Benedekkel készített újabb interjúkötetét kíséri. A könyvben a nyugalmazott pápa elmondta, hogy nem az események nyomására (vagyis a Vatileaks nevű vatikáni hírkiszivárogtatási botrány miatt vonult vissza, senki sem zsarolta és nem is volt csalódott.

Hangsúlyozta, hogy a minden előzetes jelzés nélkül bejelentett lemondásának latin nyelvű szövegét egyedül írta meg. Tizenhét nappal később helikopterrel hagyta el a Vatikánt és visszavonult Castel Gandolfóba.

XVI. Benedek nem könnyezett, én sírtam – idézte fel Georg Gänswein. A hatvanéves német érsek, a Pápai Ház prefektusa azóta is XVI. Benedek legközelebbi munkatársa. Elmondta, a Vatikán egyik kolostorában élő nyugalmazott pápa mindig is szeretett sétálni, és a mai napig nem mondott le erről, de a nyolcvankilenc éves Joseph Ratzinger egyre rövidebb utakat tesz. Peter Seewald könyvéből az is kiderül, hogy 1994 óta Joseph Ratzinger nem lát az egyik szemére.

XVI. Benedek az Elio Guerriero olasz teológusnak augusztusban adott interjúban is felidézte, hogy a 2012 márciusában Mexikóban és Kubában tett apostoli látogatástól nagyon elfáradt, úgy érezte, nem képes már hasonlóan sok energiát igénylő utakra. A riói Ifjúsági Világtalálkozó azonban a pápa jelenlétét követelte.

Elképzelhetetlen volt, hogy csak egyenes videós közvetítésen keresztül legyen kapcsolatban a fiatalokkal. “Ezért is kötelességemnek éreztem a lemondást” – nyilatkozta XVI. Benedek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik