Nagyvilág

Erős földrengésre készül Kalifornia

Egyre több a kicsi földmozgás az Egyesült Államok nyugati partvidékén, ebből következtetnek rá, hogy napokon belül durva folytatás jöhet.

Az Egyesült Államok geológiai figyelőszolgálata napokon belül várható nagy földrengésre figyelmeztet Kalifornia déli részén. Nemcsak ők, hanem a Sürgősségi Ellátások Kaliforniai Hivatala (OES) is földrengésre figyelmeztette pénteken a helybélieket. A rengés Los Angeles, San Bernardino, San Diego vonalában várható, előreláthatólag a jövő hét első felében.

Figyelmeztetéseiket a szeizmológusok a héten tapasztalt sok, kisebb földmozgásra alapozzák. Hétfőtől ugyanis több mint 140 kisebb rengés volt a térségben: ezek a Richter-skála szerinti 1,4-4,3 erősségűek voltak.

Kalifornia a földrengések vidéke, fel kell készülnünk rá, nem szabad elaltatni az éberségünket

– nyilatkozta Mark Ghilarducci, az OES igazgatója. A szakember amúgy nem 7-es, vagy ennél nagyobb erősségű földrengést tart valószínűnek. A legutóbbi, 2,4-3,2-es földmozgást csütörtökön észlelték a Szent András törésvonal mentén fekvő Salton-tó alatt. A Salton-tó Kalifornia legnagyobb tava, 69 méterrel a tengerszint alatt fekszik, sekélyes, zárt – azaz nincs lefolyása – és sós. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik