Nagyvilág

Kevesebb menedékkérő érkezett Németországba, mint eddig gondolták

Az előzetes adatok nem vették figyelembe a többszörösen regisztrálókat és az országból távozókat.

Az előzetes adatok 1,1 millió főről szóltak, ezzel szemben 890 ezer menedékkérő érkezett tavaly Németországba – közölte a német szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maiziere azt mondta, az eltérés abból adódik, hogy az előzetes adatok a határon belépő, menedéket kérő emberek tartományok közti elosztását szolgáló nyilvántartásból származtak, ez azonban egy anonim rendszer, amely nem szűri ki a többszörös regisztrációt, és azt sem, ha valaki távozik az országból.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány valamennyi menekültügyi intézkedésének az a célja, hogy elkerüljék a tavalyi helyzet megismétlődését. Az idén eddig mintegy 210 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba, De Maiziere szerint ez azt mutatja, hogy az intézkedések hatásosak.

A menedékkérők számának alakulásáról készített havi jelentéseiben eddig is jelezte a német kormány, hogy az EASY-rendszer adatai torzíthatnak. Szakértők 20 százalék körülire becsülték az eltérést, ami egybevág a pénteken ismertetett valós adattal. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik