Nagyvilág

A lelőtt maláj utasszállító miatt kérte számon Hollandia az oroszokat

malaj-gep-roncsa(210x140).jpg (Array)
malaj-gep-roncsa(210x140).jpg (Array)
Elfogadhatatlannak tartják, hogy Oroszország megkérdőjelezi a nemzetközi vizsgálóbizottság tisztességességét.

Bekérették az orosz nagykövetet a holland külügyminisztériumba, az ellen tiltakozva, ahogyan Oroszország reagált az Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító katasztrófájával kapcsolatos megállapításokra.

A holland külügyminiszter azt mondta, a vizsgálat eredményeivel kapcsolatos orosz reakciók kétségbe vonják a nemzetközi vizsgálóbizottság nyomozóinak szakértelmét, függetlenségét és tisztességességét. A hágai orosz nagykövettel megértették, hogy az alaptalan vádaskodások megengedhetetlenek – jelentette ki Bert Koenders.

A Kreml szóvivője azt mondta a nagykövet bekéretésére, hogy az „nagyon jó hír”, mert így lehetőség van arra, hogy a diplomata az orosz álláspontot közvetítse.

A holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga ügyészekből álló nemzetközi vizsgálóbizottság szerdán ismertetett jelentésében megállapította, hogy oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területről lőtték ki, és Oroszországból származott az a rakéta, amely megsemmisítette a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépét, fedélzetén 298 emberrel. Oroszország elfogultnak és politikailag motiváltnak tartotta a vizsgálatot. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik