Nagyvilág

Szinte nincs is panasz a rendőrökre, mióta testkamerával látták el őket

Brit kutatók vizsgálták, milyen következménnyel jár, ha minden lépést rögzítenek.

Sokkal kevesebb a panasz azokra a rendőrökre, akiket testkamerával látnak el – derül ki a Cambridge University tanulmányából.

Az egyetem kriminológiai intézetének kutatója azt mondta: a rendőr és az intézkedés alá vont személy is felelősségteljesebben viselkedik, ha tudják, hogy a kamera minden kétséget kizáróan igazolja a köztük történteket.

Mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában egyre nagyobb számban alkalmazzák a rendőrökre rögzített kamerát, részben amiatt, mert felmerült a vád, hogy a kisebbségekkel, így különösen a feketékkel sokkal keményebben bánnak.

A kutatás elején átlagosan 1,2 lakossági panasz jutott egy rendőrre. Miután kamerákkal látták el őket, egy évvel később 0,08-ra csökkent a panaszok száma. Ugyanakkor a kutatók meglepő következtetésre jutottak: nincs jelentős különbség a panaszok száma közt attól függően, hogy egy rendőr visel-e kamerát vagy sem, egyszerűen mindenki, a rendőrök és az állampolgárok is felelősségteljesebben kezdtek viselkedni, tudva, hogy könnyebben felelősségre vonhatók. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik